Ekonomija     | 30.03.2020. 10:31 |

UPFBiH pozdravlja mjere Vlade Federacije i podsjeća kantone na njihove obaveze

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - S obzirom na početak isplate federalnih poticaja, koji je najavljen ove sedmice, Udruženje poljoprivrednika FBiH skrenulo je pažnju kantonima da su obavezni dostaviti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obračune za proizvodnje za četvrti kvartal prošle godine.

Do sada su samo Posavski, Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton uradili svoj dio posla, te će poljoprivrednicima iz ovih kantona poticaji biti isplaćeni u prvom redu.

- Pogotovo je zabrinjavajuće kašnjenje u dostavljanju obračuna dva kantona sa najvećim brojem proizvođača mlijeka, a to su Unsko-sanski i Tuzlanski kanton. Podsjećamo nadležna kantonalna ministarstva da su ove godine i budžet Federacije BiH i Program poticaja usvojeni na vrijeme, te će za sva eventualna kašnjenja u isplatama odgovornost snosti kantonalni nivo - saopćeno je iz Udruženja. 

Pozdravljajući mjere za ojačanje poljoprivrede koje je predložila Vlada Federacije BiH navode da "apsolutni prioritet svih nadležnih institucija treba biti povećanje obrađenih površina, odnosno proizvodnje hrane".

- Svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu dugoročno će smanjit našu ovisnost o uvoznoj hrani. Nakon zatvaranja granica i ograničavanja kretanja među državama svima je konačno jasno koliko je bitno da budemo u stanju prehraniti BiH - istakli su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Novi protesti poljoprivrednika u Belgiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'