Stranačke aktivnosti     | 29.03.2020. 17:51 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE                       

SARAJEVO, 29.03.2020.

Parlament mora zasjedati, i pomoći privredi i zdravstvu

Povodom očitih namjera pojedinih stranaka u Bosni i Hercegovini da se pandemija virusa COVID-19 zloupotrijebi za suspenziju zakonodavne vlasti, odnosno parlamenata i prenošenja ovlaštenja na izvršnu vlast ili same premijere, klub zastupnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH poziva sve političke subjekte da odustanu od ove ideje. Radi se o jasnoj tendenciji 'mostarizacije' cijele BiH, bilo proglašenjem vanrednog stanja, bilo namjerom da se suspenduje rad parlamenta pod izlikom nemogućnosti zasjedanja.

Klub zastupnika SDP BiH traži održavanje sjednica svih zakonodavnih organa uz sve neophodne mjere osiguranja svih zastupnika, kao što to rade zakonodavni organi zemalja u EU, ali i ostatku svijeta.

Mi u SDP-u ne podržavamo gaženje zakonodavnih institucija u Bosni i Hercegovini po uzoru na diktatorske režime. Smatramo da se zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH mora održati, a ovim putem pozivamo i Dom naroda da isto uradi, te izmjenama poslovnika oba doma omogućimo neometan rad Parlamenta i u ovim vanrednim okolnostima. Isto tako, očekujemo pojačan angažman NS RS i Skupštine Distrikta Brčko.

Samo parlamenti države i entiteta mogu odobriti mjere i pakete pomoći privredi u Bosni i Hercegovini kao i neophodna sredstva i opremu za zdravstveni sistem.

Vlada FBiH kojoj je mandat istekao prije 18 mjeseci hitno mora dostaviti pakete mjera federalnom Parlamentu, a isto moraju učiniti i vlasti u entitetu RS, umjesto da energiju usmjeravaju na proglašenje vanrednog stanja.

Također, čini se da su se predsjednik i potpredsjednici FBiH, kao najviši entitetske dužnosnici, odlučili na samovoljnu izolaciju od početka krize. Nema ih u javnosti, niti pokušavaju da rade svoj posao u vremenu kada je maksimalan angažman svih nasušno potreban. Ovakvo ponašanje smatramo neprihvatljivim, te ih pozivamo da počnu obnašati svoju dužnost u interesu građana u punom kapacitetu.

SDP je nedavno predstavio Platformu za spas privrede i očekujemo od vlada u BiH da se konačno očituju o našim prijedlozima. Smatramo da u vrijeme krize treba kreirati što širi front za suprotstavljanje i zdravstvenim i ekonomskim posljedicama trenutnog stanja, a ne svoditi ga na nekolicinu pojedinaca koji nemaju ni politički, ni stručni, ni institucionalni kapacitet da samostalno vode procese. Pokušaj suspenzije parlamenata smatramo opasnim antidržavnim činom, neovisno o formalnim opravdanjima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom