Regija     | 29.03.2020. 11:13 |

MORH: Medicinski tim otišao u Litvu pomoći hrvatskim vojnicima

FENA Agencije

ZAGREB, 29. ožujka (FENA) - Medicinski tim Hrvatske vojske s potrebnom medicinskom opremom poletio je u nedjelju Vladinim zrakoplovom iz Zagreba u Litvu, kako bi pružio dodatnu potrebnu pomoć pripadnicima Hrvatske vojske, među kojima su i oboljeli od koronavirusa.

Hrvatska vojska u Litvi je u sklopu 2. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti,  gdje sudjeluje sa 187 pripadnika 2. hrvatskog kontingenta, od kojih su četiri pozitivna na koronavirus i imaju blaže simptome bolesti, a 39 ih je u samoizolaciji, priopćilo je Ministarstvo obrane.

U medicinskom timu su doktor medicine i medicinski tehničar koji će pomoći liječnici i medicinskom tehničaru zaduženima za hrvatske vojnike u Litvi, javlja Hina.

Na putu će avion sletjeti u Berlin kako bi ukrcao i sedmeročlani tim njemačkih vojnih liječnika, te će zajedno otići u Litvu kako bi pružili pomoć pripadnicima u NATO aktivnosti.

"Riječ je o još jednoj potvrdi partnerskih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Njemačke kao i solidarnosti prema svim pripadnicima Borbene grupe NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi u ovim izazovnim vremenima zajedničke borbe protiv koronavirusa", ističe se u priopćenju.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj izjavio je, isprativši medicinski tim,  da su hrvatski vojnici dobro, smješteni su u dobrim uvjetima i imaju dobru skrb, a oni koji imaju koronavirus nemaju ozbiljnijih simptoma.

Objasnio je da je zadaća tima, djelatnih vojnih osoba pomoći liječnici koja u ovim trenutcima ima povećane aktivnosti, a s njima u Litvu odlazi medicinska i zaštitna oprema, od nekih stotinjak kilograma, zaštitne maske, rukavice, kombinezoni, razni lijekovi protiv temperature, antibiotici.

Po njegovim riječima, situacija u Litvi vezano za koronavirus nije ništa dramatičnija ili teža nego u susjednim državama, a sve daljnje odluke donosit će se iz dana u dan u skladu s procjenama.

Savjetnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo, brigadni general Boris Zdilar rekao je da je kolegica u Litvi  za 40 vojnika trebala napraviti epidemiološke kartone, staviti ih u samoizolacije, četvoricu pozitivnih prevesti na izdvojenu lokaciju. "Velik posao za jednu osobu pa smo zato poslali potporu“, dodao je.

"Što bude više discipline i odgovornosti, to ćemo imati manje slučajeva i prije ćemo izaći iz ove situacije", zaključio je .

Natporučnik Luka Gmaz, liječnik u 1. mehaniziranoj bojni Tigrovi koji se upućuje u Litvu, rekao je prije odlaska da je zdravstveno stanje četvero oboljelih pripadnika dobro te da ne bi trebali imati većih poteškoća.

"Radi se o discipliniranoj populaciji i zatvorenom krugu što nam olakšava posao i mislim da tu neće biti većih problema i da će sve uskoro biti dovedeno u redovno stanje", napomenuo je.

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi pored zemlje domaćina ukupno sudjeluje 1018 savezničkih vojnika, iz Nizozemske, Norveške, Belgije i Češke.

Zaraženi vojnici izmješteni su iz baze Rukla gdje su inače smješteni, na 100 kilometara udaljeno vojno vježbalište Pabrade.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu