Ekonomija     | 28.03.2020. 13:38 |

Predložen set mjera za podršku privrednicima Općine Centar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić prezentirao je, na današnjem sastanku sa Timom za koordinaciju, prijedlog mjera u funkciji podrške privredi, odnosno privrednicima na području općine Centar, u vremenu trajanja pandemije koronavirusa.

Načelnik Ajnadžić utvrdio je prijedlog mjera koje podrazumijevaju smanjenje zakupnine zakupcima poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Centar i to zakupcima kojima je zbog pandemije koronavirusa zabranjeno obavljanje registrovane djelatnosti,  a korisnike javnih površina u općini Centar osloboditi naknade plaćanja za maj i juni.

- Općina Centar je zaključila ugovore o subvencioniranju kamate za privrednike s područja općine Centar sa BBI bankom. S tim u vezi, BBI banci će biti upućen dopis za odgodu otplate rata kredita po tom osnovu za vrijeme dok traje pandemija koronavirusa.

Razmotriće se i mogućnost realizacije nove kreditne linije s nekom od komercijalnih banaka, na način da Općina subvencionira kamatu, a sredstva bi se koristila za pomoć privrednicima u sanaciji posljedica proglašenja stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane koronavirusom (COVID – 19). 

Kako se navodi u prijedlogu mjera, Općina Centar je zaključila ugovore o novčanoj podršci startup biznisima i jedna od obaveza nosilaca startup biznisa je dostava izvještaja o utrošenim sredstvima u roku od šest mjeseci.

Općina će, navodi se, obavijestiti nosioce startup biznisa i korisnike sredstava, po tom osnovu, o pomjeranju rokova za dostavu navedenih izvještaja.

U saradnji s vladama FBiH i Kantona Sarajevo Općina će učestvovati u iznalaženju sredstava za plaćanje doprinosa poslodavcima za radnike koji nisu dobili otkaz u periodu dok traje stanje prirodne i druge nesreće. 

Istu mjeru, kao prema zakupcima poslovnih prostora, Općina će provesti i za zakupce zemljišta na lokalitetu Pijace 'Sirano'.

Općina će podržati sve poljoprivredne proizvođače u općini Centar u smislu nabavke sjemenskog i sadnog materijala, te vještačkog i stajskog gnojiva, te nabaviti nove plastenike za građane koji raspolažu poljoprivednim zemljištem.

- Navedeni prijedlog mjera načelnik će uputiti na razmatranje i usvajanje Općinskom vijeću, a nakon što se privredni subjekti, stručne asocijacije i građani izjasne i dostave Općini prijedloge u vezi s tim mjerama. Svi prijedlozi i sugestije mogu se dostaviti do ponedjeljka, 6. arila 2020. godine na mail munevera.hodzic@centar.ba.

S obzirom da je veliki broj privrednih subjekata kojima je zabranjen rad, načelnik upućuje apel vlasnicima najvećih tržnih centara BBI, Unitic, Alta i Sarajevo City Centar i drugim da iskažu solidarnost, u teškom vremenu, sa privrednicima maksimalno mogućim umanjenjima zakupnina za poslovne prostore da bi se sačuvao biznis i omogućio što brži oporavak privrednih subjekata u vremenu nakon prestanka pandemije koronavirusa - navode iz Općine Centar.  

Na današnjem sastanku načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića sa Timom za koordinaciju razmatrana je aktuelna situacija na području općine Centar u vezi s provođenjem mjera podrške socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, nabavkom prehrambenih i higijenskih potrepština, lijekova za građane koji ne mogu napuštati svoje domove, kao i aktivnostima preduzeća na održavanju komunalne higijene i dezinfekcije javnih površina, kao i drugim pitanjima iz nadležnosti Općine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'