Kultura     | 27.03.2020. 23:23 |

ANUBiH-Pripremljen projekt Geoportal za kontrolu i sprečavanje širenja COVID-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Odbor za mikrobiologiju i srodne discipline Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, na čelu s akademkinjom Mirsadom Hukić pripremio je projekt Geoportal za praćenje, prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja COVID-19 virusa - Epidemiološki lokacijsko-obavještajni sistem (Geoportal), nakon Odluke Vijeća ministara BiH o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na teritoriji BiH povodom pandemije tog virusa.

- Cilj tog projekta je kontrola i sprečavanje širenja pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Geoportal će koristi naročito štabovima civilne zaštite, epidemiološkim službama, zavodima za javno zdravstvo, kliničarima i predstavnicima vlasti u BiH - saopćeno je iz Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH.

Radi realizacije projekta akademkinja Mirsada Hukić dobila je specijalnu punomoć za predstavljanje ANUBiH u kontaktu sa državnim organima, ustanovama, privrednim društvima i drugim licima koja će biti partneri, učesnici ili korisnici projekta.

Geoportal će,između ostalog, sadržavati epidemiološke statističke podatke, prostorne informacije i interaktivne karte sa položajem i kodiranim podacima izoliranih, testiranih i hospitaliziranih osoba, lokacije prijavljenih osoba s poteškoćama u razvoju, planove pomoći ugroženim osobama, kao i brojne druge značajne informacije i podatke koji mogu doprinijeti adekvatnom praćenju širenja koronavirusa i njegovom suzbijanju.

ANUBiH uputio je zvanični dopis institucijama Bosne i Hercegovine s pozivom na saradnju i uključivanje u projekt. Dopisi su upućeni Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Koordinacionom tijelu za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH.

- Prvi koji je u usmenom kontaktu sa akademkinjom Mirsadom Hukić podržao realizaciju projekta i pružio pomoć je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Šefik Džaferović. Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine se nada daće i druge nadležne institucije slijediti primjer predsjedavajućeg Predsjedništva BiH - ističe se u saopćenju iz te akademije. 

Projektni tim već je započeo prve aktivnosti kako bi se projekt što prije razvio i u punom kapacitetu odgovorio svojoj svrsi.

S obzirom da se radi o projektu koji nije komercijalne vrste, na istoj osnovi su se u njegovu realizaciju,  navodi se u saopćenju, odmah uključili bh. kompanija GAUSS koja je stavila na raspolaganje svoje intelektualne i materijalne resurse, Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje „NALAZ“ koji se na raspolaganje stavio za mikrobiološki i epidemiološki aspekt izrade projekta, BH Telecom, zahvaljujući kojem je obezbijeđen serverski prostor, Agencija za statstiku BiH koja je promptno dostavila tražene podatke (detaljnu starosno-spolnu strukturu za sva naseljena mjesta u BiH prema popisu 2013. godine).

- Zahvaljujući podršci predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i pomoći svih navedenih subjekata u skaldu s projektnim planom postavljena je odgovarajuća baza koja će biti dopunjena zvaničnim epidemiološkim podacima čim budu dobijeni - ističe se na kraju saopćenja iz Akademije nauka i umjetnosti BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana