Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 16:35 |

Trivić: Maloljetnici koje ulaze u RS idu u 'hotelski karantin'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. marta (FENA) - Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić potvrdila je da će maloljetne osobe, koje ulaze na prostor tog bh.entiteta u vrijeme pandemije koronavirusa, imati posebne "hotelske" karantine i njihovo zdravstveno stanje bit će praćeno 14 dana.

Podsjetila je da je troje učenika od njih 11 iz RS-a, koji su se u programu razmjene učenika nalazili u inostranstvu, doputovalo u taj bh.entitet.

- Dva učenika koja su došla su iz Banje Luke i jedan iz Rudog. Oni će biti smješteni u karantin zbog svih mjera koje se provode na suzbijanju virusa korona. Kontaktirali smo roditelje koji su saglasni sa ovim. Od poslijepodnevnih sati ili sutra učenici srednjih škola bit će smješteni u hotel 'Topeks' u Istočnom Sarajevu - precizirala je Trivić.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije u RS je saopćeno i da je iz budžetske rezerve predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića izdvojeno 100.000 KM za pripremanje paketa s osnovnim životnim namirnicama socijalno ugroženim porodicama.

Pakete će dobiti 4.228 korisnika socijalne pomoći, a bit će dostavljeni putem službi centara za socijalni rad u lokalnim zajednicama.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Državljanke Rusije na meti maloljetnih razbojnika iz BiH

Vukovar: Svi osumnjičeni za napad na maloljetnike u istražnom zatvoru

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'