Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 16:36 |

SOGFBiH traži upute o radu zaposlenika u općinama i gradovima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. mart/ožujak – Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOGFBiH) saopćio je da je i u  ovom kriznom periodu u punom kapacitetu na usluzi svojim članicama te posvećen prevenciji i suzbijanju daljeg širenja koronavirusa (COVID - 19)  u našoj zemlji.

U saopćenju je istaknuto da su općine i gradovi, kao razina vlasti koja je najbliža građanima, preuzeli  značajan dio obaveza koje se odnose na prevenciju i suzbijanje koronavirusa.

Mjere koje provode po nalogu Federalnog stožera/štaba civilne zaštite i kantonalnih stožera/štabova, kao i dodatne mjere koje poduzimaju predstavljaju značajno financijsko opterećenje za jedinice lokalne samouprave radi čega im je potrebna dodatna pomoć viših razina vlasti, istaknuto je u saopćenju.

Savez općina i gradova Federacije BiH  zato je uputio je apel prema Vijeću ministara i Vladi Federacije BiH da pruže financijsku i materijalnu pomoć lokalnim zajednicama kako bi mogli adekvatno i primjereno djelovati u skladu sa zahtjevima. 

Također, Savez pravovremeno reagira na osnovu inicijativa članica, te je uputio  zahtjev nadležnim ministarstvima u FBiH kojim traže  upute i pojašnjenje koje se odnosi na rad zaposlenika općinskih/gradskih organa uprave u novonastalim izvanrednim okolnostima vezanim za proglašenje stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BiH.

Lokalne zajednice izdvajaju  sredstva za pomoć ugroženim građanima, osiguravaju se prehrambeno higijenski paketi. Neke općine/gradovi izdvajaju sredstva i za proljetnu sjetvu. Također se uspostavljaju izolatoriji za slučaj širenja epidemije koronavirusom. Osigurava se medicinska oprema zdravstvenim radnicima. Sačinjeni su telefonski imenici najvažnijih kontakt telefona na web stranicama općina i gradova, kako bi građanima bili na usluzi ukoliko imaju zahtjeva ili im je potrebna pomoć. Uključena su i komunalna poduzeća za pojačano čišćenje javnih površina. I još mnoge druge preventivne mjere koje će spriječiti širenje COVID – 19 i pomoći građanima u ovom teškom periodu, navodi se u apelu SOGFBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sutra sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom