Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 15:53 |

U Brčkom 1.015 osoba pod zdravstvenim nadzorom

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 27.marta(FENA) - Na Konferenciji za medije predstavnika brčanskog zdravstva direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Nihad Šibonjić je izjavio da uprava ove ustanove nastoji kadrovski, materijalno i organizacijski adekvatno odgovoriti na novonastalu situaciju.

- Tvrdim da smo organizaciono završili sve pripreme za prijem svih vrsta pacijenata. Sada imamo tri zdravstvena sistema. Oni pacijente koji nemaju nikakvih naznaka i koji nisu sumnjivi na korona virus i dalje liječimo u glavnoj zgradi Bolnice i cilj nam je da u tu zgradu ne uđe virus. Zgrada Plućnog odjeljenja je u potpunosti ispražnjena i u njoj smo planirali intezivnu njegu za smještaj respiratora i liječenja osoba koje su dokazano pozitivna na koronavirus i trebaju bolničko liječenje. Tehnički smo pripremljeni da možemo istovremeno respiratore priključiti. Imamo i treći dio zdravstvenog sistema, a to je zgrada Ginekologije koju smo ispraznili i koju ćemo koristiti za one koji su sumnjivi na koronavirus - izjavio je Šibonjić.

Direktor Bolnice Dušan Stokić je izjavio da se centralna zgrada Bolnice mora sačuvati od ulaska virusa i svi napori su usmjereni u tom pravcu.

- Svaka osoba koja uđe u Bolnicu, hitnu ili bilo koje odjeljenje mora da odgovori na nekoliko pitanja, to je sažeta epidemiološka anketa koju osoba potpisuje i svojim potpisom, pod punom moralnom, krivičnom i materijalnom odgovornošću, garantuje o istinitosti navedenih podataka - kazao je Stokić.

Direktor brčanskog Doma zdravlja Borislav Đulabić kazao je da je najvažnije da se na osnovu epidemioloških podataka i kliničkih znakova odvoje oni pacijenti koji su potencijalno opasni.

- To se isto uradilo i u Domu zdravlja na način da svi oni pacijenti koji imaju sumnjiv epidemiološki podatak ili simptome koje mogu ukazivati na koronavirus tretiraju se u jednom paralelnom dijelu - izjavio je Đulabić.

Dom zdravlja je formirao mobilne timove koji odlaze na adresu pacijenta i vrše pregled te na osnovu tog pregleda vrše dalje postupanje. Ukoliko je potrebno dalje ispitivanje ili liječenje ti pacijenti se pod posebnim režimom, odnosno kroz izolatorij Bolnice, upućuju na dalje testiranje, tretiranje i dijagnosticiranje, naglasio je Đulabić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko Distrikta BiH Akif Pezerović je izjavio da je prema jutrošnjim podacima 1.000 osoba u Brčkom pod zdravstvenim nadzorom i da se trenutno za jednog pacijenata čeka rezultat testa na koronavirus.

U međuvremenu, prema izvještaju Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, broj osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom se povećao i u 15.00 sati je iznosio 1.015.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Otvorena renovirana zgrada Ginekologije u Brčkom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu