Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 15:48 |

Zdravstvene ustanove u Brčkom spremne za borbu protiv epidemije

FENA Saopćenje

BRČKO, 27. ožujka (FENA) - Na području Brčko distrikta BiH pod zdravstvenim nadzorom je 1015 osoba, a broj potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirsuom i dalje je dva.

Do sada su na području Distrikta testirane 34 osobe, dva nalaza bila su pozitivna, 24 negativna, a za osam se čeka rezultat, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

Ravnatelj Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko" Nihad Šibonjić kazao je kako je spomenuti zdravstveni centar od proglašenja stanja prirodne nesreće preventivno, organizacijski, kadrovski i materijalno usmjeren na što bolji odgovor na situaciju vezano za koronavirus.

"Tvrdim da smo organizacijski dovršili sve pripreme za prijem svih vrsta pacijenata. Sada imamo tri zdravstvena sustava. Oni pacijenti koji nemaju naznake i koji nisu sumnjivi na koronavirus i dalje se liječe u glavnoj zgradi bolnice, a cilj nam je da u zgradu ne uđe virusa. Zgrada Plućnog odjela potpuno je ispražnjena i u njoj smo planirali intenzivnu njegu za smještaj respiratora i liječenja osoba koje su dokazano pozitivna na koronavirus i trebaju bolničko liječenje. Tehnički smo pripremljeni da možemo istovremeno respiratore priključiti. I imamo i treći dio zdravstvenog sistema, a to je zgrada Ginekologije koju smo ispraznili i koju ćemo koristiti za one koji su sumnjivi na korona virus. Tu imamo 50 do 60 kreveta gdje možemo liječiti ove pacijente", dodao je Šibonjić.

Ravnatelj Bolnice Dušan Stokić istaknuo je kako je zgrada Ginekologije morala biti ispražnjena i preseljena.

"Zgrada Ginekologije i zgrada Plućnog odjeljenja su izdvojene zgrade i to je neophodno da imamo da bismo smjestili pacijente. Centralnu zgradu Bolnice moramo sačuvati od ulaska virusa i sve naše napore smo usmjerili u tom pravcu. Također, svaka osoba koja uđe u Bolnicu, hitnu ili bilo koje odjeljenje, mora se potpisati i odgovoriti na nekoliko pitanja, to je sažeta epidemiološka anketa. Pored toga, mi obavljamo kontrolu i na samom ulazu u zgradu Bolnice. U ovoj borbi protiv ove infekcije moramo imati tri zone i ta prva zona je planirana za pacijente s koronavirusom, a to je zgrada Plućnog odjeljenja. Tu smo napravili operacijsku salu, imamo intenzivnu njegu i osigurali smo sve što je neophodno za funkcioniranje. Imat ćemo mogućnost priključenje i dvadeset respiratora", rekao je ravnatelj Bolnice.

Ravnatelj brčanskog Doma zdravlja Borislav Đulabić kazao je kako je najvažniji cilj da se na osnovu epidemioloških podataka i kliničkih znakova odvoje oni koji su potencijalno opasni.

"To se isto uradili i u Domu zdravlja na način da se svi oni pacijenti koji imaju sumnjiv epidemiološki podatak ili simptome koje mogu ukazivati na koronavirus, tretiraju u jednom paralelnom dijelu. Formirani su mobilni timovi koji odlaze na adresu i obavljaju pregled pacijenta i na osnovu tog pregleda dalje postupju. Ukoliko je potrebno dalje ispitivanje ili liječenje ti pacijenti se pod posebnim režimom, odnosno kroz ovaj izolatorij Bolnice, upućuju na dalje testiranje, tretiranje i dijagnosticiranje. Sve zdravstvene usluge su u ovom trenutku u mogućnosti da se ostvare", kazao je Đulabić.

On je uputio apel svim građanima da se pridržavaju propisanih mjera i da budu strpljivi.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'