Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 14:49 |

Završena trodnevna vježba ConvEx-2b

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Završena je trodnevna ConvEx-2b vježba, organizirana u suradnji Državne regulatorne agencije za radiacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) i Incident and Emergency Center - IEC IAEA Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), saopćio je DRARNS.

DRARNS je pripremio scenarij radiološkog incidenta, koji je simulirao prevrtanje vozila s više radioaktivnih izvora na konkretnoj lokaciji sa ozbiljnim radiološkim posljedicama. U toku vježbe uspješno su provedene sve aktivnosti i neophodne procedure kao u slučaju realnog incidenta. Sve aktivnosti provedene su putem interneta, i to na postojećoj internet-kompjuterskoj platformi IAEA, Unified System for Information Exchange in Incidents and Emergencies (USIE), a razmjena informacija je vršena korištenjem telefona, telefax mašina i elektronske pošte.

Vježba je realizirana u sljedećim koracima: informisan je IEC IAEA o incidentu putem USIE platforme na obrascu za prijavu incidenta, pripremljene su izjave za javnost u nekoliko faza ovoga incidenta, simulirane su aktivnosti i postupanja inspektora DRARNS-a, analizirane i propisane obaveze tehničkih servisa za zaštitu od jonizirajućeg zračenja u Bosni i Hercegovini i zatražena je pomoć od međunarodne zajednice.

- Scenarij ove vježbe je predvidio simulaciju incidenta koji ne bismo mogli sami sanirati i zbog toga je preko IEC IAEA zatražena pomoć od drugih država. Na naš poziv i zahtjev je odgovorio Bugarski centar za hitne intervencije u slučaju radiološkog incidenta ili nuklearne katastrofe, koji se putem USEE platforme prijavio i ponudio pomoć. Bugarske kolege su nam dostavile svoj plan s precizno definisanim materijalnim i ljudskim raspoloživim kapacitetima za ovu vježbu. Potom su predstavnici Bosne i Hercegovine, u saradanji sa IEC IAEA, napravili akcioni plan djelovanja za konkretan problem. Na osnovu olana, pripremljen je Ugovor o saradnji koji su potpisali DRARNS, LAEA i Bugarski centar za hitne radiološke incidente. IEC IAEA će pripremiti izvještaj o vježbi i provedenim aktivnostima kao svojevrsnu analizu spremnosti DRARNS-a za hitno reagovanje na radiološki incident - citat je iz saopćenja.

Ova vježba je planirana i dizajnirana prije početka vanrednih radnih okolnosti uzrokovanih koronavirusom. Međutim, imajući u vidu da radiološki incidenti mogu da se dese neovisno od ostalih faktora koji nas okružuju, DRARNS je realizirao vježbu uprkos trenutnim okolnostima.

Vježba je realizirana na engleskom jeziku. Odgovorne osobe za realizaciju, u ime DRARNS- a bili su Velibor Čuković, državni inspektor za radijacijsku i nuklearnu sugurnost i Zoran Tešanović, zamjenik direktora DRARNS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Komšić: Nadlijetanje aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Bosna i Hercegovina domaćin američkim lovcima F-16 i obuci JTAC timova

Tajvanska vojska izvela vježbe bojevom municijom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu