Politika

Posebna sjednica NSRS o proglašenju vanrednog stanja zatvorena za javnost

Saopćenje

BANJA LUKA, 27. marta (FENA) - Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) odlučio je danas da će 12. posebna sjednica entitetskog paralmenta biti održana u subotu, 28. marta u Banskom dvoru u Banjoj Luci, kako bi zbog aktuelne situacije izazvane virusom COVID – 19, bila omogućena potrebna distanca između učesnika zasjedanja.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka: Prijedlog odluke o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju RS.

Kolegij je odlučio da će sjednica biti zatvorena za javnost, a u skladu sa članom 275. Poslovnika, svim medijima će biti dostavljeno saopštenje za javnost po njenom okončanju.

Medijima će biti dostavljene i fotografije i video snimak početka sjednice, zbog posebnih okolnosti u kojima se sjednica održava i smanjenja broja učesnika zasjedanja.

Skupštinski Kolegij je usvojio preporuku da, u skladu sa odlukom Vlade, predloži svim narodnim poslanicima da 20 posto martovske plate uplate u Fond solidarnosti. Kako je riječ o individualnoj odluci, svaki narodni poslanik će, ukoliko želi da se odrekne dijela plate, lično da potpiše izjavu o tome.

Kolegij je, kako je saopćeno, takođe usvojio zaključak da zbog specifičnosti uslova održavanja sjednice i njenog što efikasnijeg rada neće biti obraćanja gostiju.   

(FENA) L.A.