Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 10:46 |

U Hrvatskoj 56 novih slučajeva koronavirusa, 551 ukupno

FENA Agencije

ZAGREB, 27. ožujka (FENA) - U Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze, pa je trenutno ukupno 551 osoba oboljela od koronavirusa, dok se oporavilo njih 37, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U protekla 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika, što je s epidemiološke strane zadovoljavajući podatak jer i dalje smo u fazi linearnog, a ne eksponencijalnog rasta", rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Ukupno je testirano 4482 uzoraka, samo u protekla 24 sata njih 524. Tri su osobe preminule, a izliječeno je 37 osoba. Prosječna dob bolesnika je 48,02 godine. Od ukupnog broja oboljelih, 54 posto su muškarci, a 46 posto žene, četvrtina oboljelih je starija od 65 godina.

"Optimistično je da se 37 osoba oporavilo i nadamo se da će najveći dio oboljelih pokazati znakove oporavka", rekao je Beroš. Od koronavirusa su dosad preminule tri osobe, zadnja je 65-godišnja žena iz Slavonskog Broda koja je bila onkološki bolesnik.

Beroš je rekao kako se radi na tome da se poveća broj testiranja zdravstvenih djelatnika, kojima će se svakodnevno prije početka rada mjeriti temperatura.

Također je najavio da će se na razini primarne zaštite u većim gradovima organizirati posebne ambulante, odnosno centri za visoku temperaturu, prenosi Hina.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izvijestila je kako je trenutno na respiratoru osam osoba, a među njima nije supruga jučer preminulog muškarca iz Zagreba, koja je među lakše i srednje teškim bolesnicima i nije životno ugrožena.

Dokle god postoji linearni rast broja oboljelih popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima, poručio je hrvatski ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

"Naš rast je linearan što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa. Prva odluka u tom smislu odnosi se na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su trgovine koje prodaju hranu i higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i trgovine koje prodaju hranu za životinje", precizirao je Božinović.

Drugo izuzeće odnosi se na trgovine koje prodaju građevinski materijal na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a vezano je za saniranje posljedica potresa.

"Pokušavat ćemo sve više opuštati mjere kako bismo najoptimalnije odgovorili na sve izazove krize. Nove odluke stupaju na snagu danas, a realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro", kaže Božinović.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo