Bosna i Hercegovina     | 26.03.2020. 20:25 |

Civilna zaštita KS izvršila podjelu zaštitne opreme

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, kojim je predsjedavala komandantica i ministrica Nihada Glamoč, razmatrao je večeras na 3. redovnoj sjednici trenutno stanje na području Kantona Sarajevo uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID-19).

Prisutni su informirani da je Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo tokom dana izvršila podjelu raspoloživih količina zaštitne opreme - zaštitnih maski, rukavica, mantila i kapa koje je Direkcija za robne rezerve KS dala na raspolaganje Štabu.

Podjela je izvršena prema prioritetima, tako da su zaštitnu opremu dobili: Udruženje ratnih vojnih invalida paraplegičara KS – 1.200 hirurških maski sa povezom i 1.800 komada hirurških rukavica, KJU Gerontološki centar Sarajevo – 1.000 hirurških maski sa povezom i 1.500 komada hirurških rukavica, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo – 1.000 hirušrkih maski sa povezom i 1.000 komada hirurških rukavica.

KJU Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba dobio je  200  hirurških maski sa povezom i 200 komada hirurških rukavica, Pritvorskoj jedinici Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine dodijeljeno je  200 hirurških maski sa povezom i 500 komada hirurških rukavica, JU Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo  2.000 hirurških mantila sa pojačanjem i 5.000 hirurških kapa, JU „Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš“ 5.000 hiruških kapa, te Ministarstvu unutrašnjih poslova KS  1.400 hirurških maski sa povezom i 2.000 komada hirurških rukavica.

Štab civilne zaštite KS će sutra dostaviti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS ažurirane spiskove osoba starijih od 65 godina, kako bi općinski štabovi civilne zaštite putem sekretara mjesnih zajednica mogli distribuirati lijekove iz apoteka propisane kao redovnu terapiju za ovu kategoriju stanovništva. Za sve stanovnike starije od 65 godina, a koji nemaju bližeg srodnika da o njima brine, lijekove će dostavljati volonteri Crvenog križa. Svi recepti će biti propisani za period od tri  mjeseca. Korisnici su obavezni potpisati potvrdu o uručenim lijekovima, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo