Bosna i Hercegovina     | 26.03.2020. 18:42 |

Pehar: COVID-19 potvrđen kod još četiri osobe u zapadnoj Hercegovini (VIDEO)

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar potvrdio je da je, u odnosu na posljednji izvještaj koji je Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio jutros u 10.00 sati, testirano novih osam uzoraka, od čega je COVID-19 potvrđen kod četiri osobe.

- Što se tiče novih posljednjih slučajeva dva slučaja su iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka. Još uvijek čekamo rezultate testiranja koji su u toku pa ćemo do kraja dana izvijestiti javnost o rezultatima - kazao je Pehar.

Naglasio je da je do danas u FBiH testirano ukupno 525 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod 66 pacijenata.

Od ukupno potvrđenog broja pacijenata, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ih ima 27, Zapadno-hercegovačkom kantonu - 10, Kantonu Sarajevo - devet, Zeničko-dobojskom kantonu - osam, Unsko-sanskom kantonu - šest, Bosanskopodrinjskom kanton - četiri, Posavskom kantonu - jedan i Srednjobosanskom kantonu - jedan.

Tuzlanski kanton i Kanton Livno još uvijek nemaju pozitivnih slučajeva - kazao je Pehar.

U Konjicu ima 17 pozitivnih slučajeva, Sarajevu - devet, Mostaru - devet, Širokom Brijegu - sedam, Bihaću - šest, Zenici - četiri, Goraždu - četiri, Grudama - tri, Tešnju - dva. Novi Travnik, Orašje, Visoko, Breza i Čitluk imaju po jednog pozitivnog pacijenta na koronavirus.

- Nažalost imamo i tri potvrđena smrtna ishoda vezana za infekciju koronavirusom, jedan u Bihaću, jedan u Konjicu i jedan u Sarajevu - istakao je Pehar.

Naglasio je da je trenutno u FBiH više od 32.000 osoba pod zdravstvenim nadzorom, te da očekuje će se taj broj i dalje povećavati.

S obzirom na ove iznesene činjice, Pehar je pozvao sve građane na odgovorno ponašanje, striktno pridržavanje izrečenih mjera samoizolacije, te redovno praćenje i pridržavanje naredbi nadležnih institucija.

- Svi mi poduzimamo sve ove mjere u cilju sprečavanja daljeg širenja ove bolesti i tražimo od naših građana da nam budu istinska potpora u ovim našim velikim naporima. Ta potpora se mora ogledati u aspolutnom pridržavanju svih ovih naredbi i preporuka koje smo mi kroz krizni Štab Federalnog ministarstva zdravstva i sada kroz Krizni štab civilne zaštite poslali na teren, jer samo na taj način ćemo držati situaciju u vezi epidemije koronavirusa pod kontrolom - kazao je Pehar.

 

Pogledajte http://fena.ba/video/4198

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fYp61p-ewqlYKiwGqW8lymeErERE2twd?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo