Bosna i Hercegovina     | 26.03.2020. 17:38 |

Prof. Izetbegović: Vrlo je važno  da virus ne uđe u zdravstvene ustanove (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović pozvala je građane na odgovorno ponašanje u vezi pandemije koronavirusa te im poručila da situacija nije panična, ali da je vrlo ozbiljna.

- Želimo da građani poštuju pravila koje je propisao Krizni štab. Izuzetno je važno da pri dolasku u KCUS i ostale bolničke ustanove pacijenti daju iskrene podatke o tome da li su imali kontakte koji su ih možda ugrozili, gdje su se kretali i tvrdim da neće biti stigmatizirani i da im neće biti odbijeno davanje usluga - istakla je Izetbegović u razgovoru za Fenu.

Također je naglasila da su predvidjeli sve mjere u zaštiti zdravstvenog osoblja, ali da je jako važno da virus ne uđe u zdravstvene ustanove.

Podsjetila je da je oko 500 zdravstvenih radnika u Hrvatskoj u samoizolaciji, što znači da će im nedostajati veliki broj ljudi koji bi trebali da pružaju bolesnicima usluge.

- Svi oni koji dođu na pregled, molimo ih da daju tačne podatke o svojoj zdravstvenoj slici, kontaktima, susretima, putovanjima, da kako bismo preuzeli adekvatne preventivne mjere. Nećemo izbjeći nijednog pacijenta u smislu davanje usluge, samo trebamo o njima imati pouzdane podatke - zaključila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović.

Prof. dr. Sandra Zubović, koja je zadužena za dijagnostiku pandemijske gripe, tvrdi da ima veliki broj testova te da nema potrebe za strahom građana BiH.

- Testiranje je jako seriozno, mi smo referalni centar za kompletnu viruslogiju kompletne Svjetske zdravstvene organizacije - istakla je.  

Odgovorno tvrdi da niko od građana BiH nije samoinicijativno došao na test.

- Poštujte pravila i upute. Oni pacijenti koji su sumnjivi na infekciju koronavirsa, sa epidemiološkom uputnicom ljekara porodične medicine mogu s uzorkom doći u KCUS - istakla je profesorica Zubanović te dodala da zaista nema mjesta panici, jer je dijagnostika spremna i u KCUS-u i u izolatoriju.

 Docent dr. Rusmir Baljić istakao je da u Kantonu Sarajevo ima manje od deset pozitivnih slučajeva od kojih je samo jedan hospitaliziran u KCUS-u.

- KCUS ima sve lijekove koji se trenutno koriste u terapiji liječenja infekcije koronavirusa ili smo u mogućnosti da nabavimo. Iako se radi o eksperimentalnim lijekovima, a pokazali su jako dobru učinkovitost, mi smo spremni da ih koristimo - poručio je docent dr. Rusmir Baljić.

Poručio je da za koronuvirus ne postoji specifični lijek te da je jedini način suzbijanja infekcije prekid prijenosa između osoba.

- Zato vas molimo da ostanete u svojim kućama da ne izlažete ni sebe ni druge, jer ovo neće vječno trajati. Ukoliko budemo u situaciji da u narednim sedmicama ograničavanjem kretanja spriječimo nagli porast oboljelih, sigurno smo na dobrom putu da u neko skorije vrijeme možemo reći da ulazimo u fazu smirivanja panedmije - zaključio je Baljić.

Prim. dr. Bosnako Horozović poručio je građanima da mogu biti mirni te da je KCUS još od januara spreman da odgovori na pandemiju koronavirusa.

- Klinički centar će sa svim svojim uposlenicima dati sve od sebe da građani budu zbrinuti po svim svjetskim principima - istakao je primarijus dr. Bosnako Horozović.

Također je naglasio da su zbog toga organizirali dva velika izolatorija, Klinika Podhratsovi je opremljena da primi najteže oboljele pacijente, a da drugi izolatoriji na Građevinskom fakultetu ima 200 kreveta za pacijente sa srednje teškom ili lakšom kliničkom slikom.

Pogledajte http://fena.ba/video/4194

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1_sD4lsus-aMAHDxEKZOUFgjDraOaSsDq?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nikšić: KCUS treba biti u funkciji građana

UO KCUS-a smijenio Sebiju Izetbegović

Bakir Izetbegović: Kampanja koja se vodi protiv Sebije Izetbegović je politički motivirana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'