Bosna i Hercegovina     | 26.03.2020. 14:22 |

Milić: U toku nabavka aparata za testiranje

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 26.marta (FENA) - Nabavka aparata za testiranje je bitna ne samo sa aspekta preporuke da se na taj način rješava pitanje lica za koja postoji sumnja da su zaražena, već i zbog činjenice da će se moći vršiti trijaža, što je neophodan uslov za uspostavu karantinskog sistema - naglasio je na konfernciji za medije Kriznog štaba gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić.

- Na osnovu informacija Svjetske zdravstvene organizacije o jednom novom pristupu u vezi sa testiranjem na koronavirus, mi smo i pokrenuli nabavku aparata za testiranje, koji bi se mogao lako pronaći na tržištu, i mislim da bi taj aparat mogao biti ubrzo instaliran na području Brčkog. Već danas su pokrenute procedure oko te nabavke - rekao je Milić.

Naglasio je da je bilo dosta nedoumica u vezi sa objavljivanjem imena osoba koje krše izolaciju, pa čak i interpretacije da je Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila objavljivanje tih imena.  

- Dopušteno je objavljivati lične podatke lica koja krše mjere propisane od Kriznog štaba, u ovom konkretnom slučaju mjere izolacije koje propisuje sanitarna inspekcija iz razloga što je tu javni interes iznad ličnog interesa, odnosno iznad potrebe za zaštitu ličnih podataka - istakao je Milić.

Navodi da će se o količini informacija koje će ići uz objavljena imena, Krizni štab konsultovati sa Agencijom zaštitu ličnih podataka i vidjeti koji su to podaci koji bi mogli biti objavljeni, a da ne povrijede sam zakon.

Goran Pisić, šef Policije Brčko Distrikta BiH, kazao je da je u periodu 24. i 25.marta izvršeno 129 kontrola izdatih rješenja,  za 126 osoba je utvrđeno da poštuju mjere izolacije, a za tri lica je utvrđeno da ne poštuju propisane mjere. Izvršena je kontrola radnog vremena 158 objekata, i izdat jedan prekršajni nalog zbog prekoračenja radnog vremena. Prekršajno je procesuirano deset lica zbog kršenja policijskog sata, dva lica su lica lišena slobode zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović je izjavio da su prema podacima do 9 sati pod zdravstvenim nadzorom 982 osobe, s tim što za 22 osobe danas ističe zdravstveni nadzor i za vrijeme trajanja nadzora oni su bili bez simptoma respiratorne infekcije. Tako da bi se broj lica pod zdravstvenim nadzorom danas trebao smanjiti na 960 osoba.

Sekretar Crvenog Krsta/križa Brčko Distrikta BiH Denis Šehanović je istakao da se Crvenom krstu javljaju donatori, organizacije i firme, koje su spremene ustupiti svoje resurse i sredstava za nabavku zaštitne opreme.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu