Bosna i Hercegovina

U toku pripreme za sanaciju i asfaltiranje Kodžine ulice

Saopćenje, Foto FENA/Općina Novi Grad

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Nakon što je završena izgradnja separatne kanalizacione mreže u Kodžinoj ulici u Švrakinom Selu, u toku su pripremni radovi za sanaciju i asfaltiranje ceste do spoja sa Novopazarskom ulicom.

Trenutno se vrše iskopi i tamponiranje kolovoza, nakon čega slijedi polaganje asfalta. Ovim radovima prethodila je izgradnja separatne kanalizacione mreže, a položeno oko 150 metara cjevovoda za fekalnu i oborinsku odvodnju. Ugrađene su visokokvalitetne cijevi i priključeni stambeni objekti na novoizgrađeni kanalizacioni sistem.

Nakon Kodžine ulice, radovi su nastavljeni u ulici Vejsila Čurčića, gdje će biti položeno oko 150 metara fekalnog i oborinskog cjevovoda, a nakon što se stambeni objekti priključe na novoizgrađeni kanalizacioni sistem, pristupit će se asfaltiranju saobraćajnice.

Izgradnja separatne kanalizacione mreže u ovom dijelu Švrakinog Sela nastavak je velikog i skupog projekta koji se radi fazno, a za ovu fazu iz budžeta Općine izdvojeno je oko 260.000 KM.

U proteklom periodu položeno je oko 880 metara cjevovoda za fekalnu i oborinsku kanalizaciju. Radovi su se izvodili u 2016. i u 2018. godini. Za te radove iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 313.000 KM. U ulici Vejsila Čurčića, izgrađeno je 300 metara oborinske i 250 metara fekalne kanalizacione mreže, za šta je izdvojeno 200.000 KM. U Kodžinoj ulici ranije je izgrađeno 330 metara fekalne i kišne kanalizacione mreže, a za te radove izdvojeno je 113.000 KM. Priključenje stambenih objekata na novoizgrađenu mrežu, kao i nadzor nad izvođenjem radova vršilo je Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija".

Projekat je značajan za veliki broj stanovnika koji su godinama imali problem sa improviziranom kanalizacionom mrežom, koja je prouzrokovala puno problema u ljetnom i zimskom periodu, te je izazivala i pojavu klizišta, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo. 

(FENA) M.L.