Ekonomija     | 26.03.2020. 12:29 |

Višković: Očekujemo polovinom aprila kredit MMF-a za BiH od 165 miliona eura

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 26. marta (FENA) - Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković očekuje da će polovinom aprila biti operativna sredstva kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 165 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu.

-U pismu namjera, koje je poslao MMF, prvi put stoji da sve što su do sada zabranjivali, sada preporučuju, kao što su zaduženja na svim nivoima, kako bi se sačuvala likvidnost, javna potrošnja i privredni ambijent zemalja - rekao je Višković.

Najavio je da će svi članovi Vlade RS uplatiti 50 posto martovske zarade u Fond solidarnosti RS, a ta sredstva će ići za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni situacijom vezano za koronavirus, odnosno odlukama Štaba za vanredne situacije usljed tog virusa.

Pozvao je javnu administraciju, fondove i druge za pokažu solidarnost sa zaposlenim u privredi.

Na sjednici entitetske vlade data je i preporuka za sve zaposlene u javnom sektoru, osim zdravstvenog, da izdvoje dio svojih primanja u iste svrhe.

-Preporuka je da od iznosa plata do 1.000 KM to bude pet posto neto plate, a iznad tog iznosa do 10 posto – rekao je on.

Sugerišu svim izabranim i postavljenim funkcionerima na nivou BiH iz RS-a te direktorima javnih preduzeća, fondova i ustanova da se odreknu iznosa svojih ličnih primanja za mart u iznosu do 20 posto u korist Fonda solidarnosti.

Višković je na konferenciji za novinare napomenuo da ovo nije smanjenje ličnih primanja, već su uplate po principu dobrovoljnosti.

Preporučeno je da se za radnike u ugostiteljskim i trgovačkim radnjama te u maloj privredi isplate neto zarade od poslodavaca, bruto iznos će ići na teret budžeta.

Najavio je i formiranje fonda za pomoć privredi, koji bi trebalo biti u funkciji u maju, a sredstva će biti osigurana i iz međunarodnih izvora, kao i emisijom obveznica i trezorskih zapisa RS te istakao da će Vlada pomoći na sve načine realnom sektoru.

Nakon sjednice entitetske vlade, Višković je rekao da je usvojena i odluka o privremenoj odgodi plaćanja poreza na dobit te naknade koje proističu iz završnog računa, i to do 30. juna.

Dospjele rate, koje privredni subjekti imaju prema Investiciono-razvojna banka (IRB), bit će također prolongirane u naredna tri mjeseca.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Iancu: Deficiti u budžetima prisutni u oba entiteta, ubrzati reforme (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo