Bosna i Hercegovina     | 26.03.2020. 13:29 |

Donirana dva kontejnera Domu zdravlja Ilidža

FENA Saopćenje

ILIDŽA, 26. marta (FENA) -  Ispred zgrade Doma zdravlja na Ilidži danas su postavljena dva kontejnera koji će služiti medicinskom osoblju te ustanove za trijažu pacijenata.

Na tom kontrolnom punktu dežurat će liječnik i medicinska sestra, koji će obavljati osnovnu trijažu svih pacijenata koji žele ući u prostorije Doma zdravlja.

Kontejner je na inicijativu Općine Ilidža donirala firma Bosman.

Doktor Enes Šačić, predstavnik  Doma zdravlja izrazio je zahvalnost svima,  koji  herojima u bijelom,  pomažu i olakašavaju posao.

- Hvala Općini Ilidži koja nam je pritekla u pomoć u ovim teškim trenucima. U kontejnerima će se ubuduće vršiti pregled pacijenata kako bi se spriječio ulazak koronavirusa u prostorije Doma zdravlja. Znate, svi da je  u izolaciju otišlo 31  iz  našeg doma zdravlja, što će svakako otežati rad. Upravo na ovom slučaju se pokazuje ispravnost naših stalnih apela, koje već sedmicama upućuju sve zdravstvene ustanove u Sarajevu, a to je da ljudi sami prijavljuju  svaki svoj kontakt koji bi ih mogao dovesti u vezu s koronavirusom. Također, prvo zdravstvene ustanove kontaktirajte telefonom, a nemojte samo doći , kako bi se i doktori mogli pripremiti za preglede u takvim slučajevima i da se ne bi nepotrebno izlagali eventualnoj opasnosti da i sami budu zaraženi. Najgori mogući scenario u vrijeme ovakvih situacija je da se zaraza “uvuče” među medicinske radnike, jer ako oni budu zaraženi, ko će pomagati ostatku stanovštva - rekao je dr. Šačić.

Dodao je da su sad  prioritet pacijenti koji su febrilni, trudnice, hronični bolesnici i djeca.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić  istakao je kako se  svakodnevno poduzimaju sve mjere u vezi s prevencijom i pravovremenog reagiranja na pojavu pandemije koronavirusom,  te  izrazio  saučešće porodici preminule prve žrtve tog virusa na Ilidži

- Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Kontejnere  koji će služiti kao ambulanta  smo  dobili od Bosmana  i mnoge firme se nude da nam pomognu kao lokalnoj zajednici da prevaziđemo  i na neki način se suprodstavimo ovom virusu - dodao je Memić.

- U momentu kad se istovarao kontjener došao je i ugledni ugostitelj s Ilidže Sejo Brajlović koji  je donirao 10.000 KM  Domu zdravlja Ilidža i pozvao sve prijatelje BiH u arapskom svijetu da pomognu Sarajevu i BiH finansijski, saopćeno je iz Općine Ilidža.

Formacije pri Civilnoj zaštiti Općine Ilidža,   JP “Ilidža” i Vatrogasno društvo “Kenan Slinić” započeli su dezinfekciju svih ulica  na Ilidži. Gorska služba spašavanja vršit će dezinfekciju svih stubišta  u zgradama, a počela je i podjela paketa slocijalo ugroženim  stanovištvima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Dom zdravlja Mostar otvara Zrakoplovno-medicinski centar

Dom zdravlja Tuzla uvodi dodatne termine za vakcinaciju djece

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'