Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 16:37 |

Scanlan pozdravio nastavak davanja prioriteta borbi protiv koronavirusa u Brčkom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan pozdravio je usvajanje budžeta Brčko Distrikta za 2020. godinu prije isteka privremenog finansiranja i u skladu sa Zakonom o budžetu usvojenim u decembru.

On je kazao da omogućavanje neometanog finansiranja i neprekidnog funkcioniranja institucija Distrikta predstavljaju ključni doprinos sveobuhvatnim naporima kako Distrikta tako i BiH na suprotstavljanju krizi uzrokovanoj koronavirusom.

Nadalje, dodao je da je usvajanjem budžeta i zakona o njegovom izvršenju stvorena osnova za izdvajanje gotovo 40 miliona KM koji će biti iskorišteni za prevenciju, ali i ublažavanje i medicinskih i ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

- Treba također istaći da je, na prijedlog Vlade Distrikta, Skupština Distrikta danas raspravljala o mjerama pomoći privredi u ovim vanrednim okolnostima, čime je postala prvo zakonodavno tijelo u BiH koje se pozabavilo tim pitanjem - navod Scanlan.

Pohvalio je predstavnike vlasti Distrikta „jer su pokazali liderstvo, odgovornost i posvećenost dobroj upravi i dobrobiti građana“.

- Dali su pozitivan primjer drugim nivoima, uključujući i organe vlasti na državnom nivou koji trebaju učiniti isto i hitno usvojiti budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu - dodao je supervizor.

Pored izdvajanja neophodnih sredstava i donošenja ciljanih mjera, supervizor Scanlan je podvukao i značaj suradnje i koordinacije svih nivoa vlasti u kriznim vremenima.

Nažalost, u Brčkom su ove sedmice potvrđeni prvi slučajevi Covida-19. Supervizor je pozvao sve institucije i građane da strogo slijede upute nadležnih organa i medicinskih stručnjaka.

Informiran i odgovoran pristup je od suštinskog značaja te je supervizor ponovio da on sâm, skupa s visokim predstavnikom i cjelokupnim osobljem OHR-a, poštuje savjete stručnjaka budući da će trebati još nekoliko sedmica da se utvrdi stvarni opseg širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Supervizor je pozvao, kako građane tako i zvaničnike, da održe pozitivnu atmosferu i rade zajedno u ovim teškim vremenima. U tom smislu, pozdravio je jučerašnju izjavu predsjednika Odbora „STUDEN & CO Holdinga“ Ilije Studena u Brčkom da „Bimalov“ agroindustrijski kompleks posjeduje neophodne sirovine za neometanu opskrbu cijele zemlje uljem i šećerom za najmanje šest mjeseci.

Supervizor je također pozvao one institucije i zvaničnike koji nisu direktno uključeni u borbu protiv koronavirusa da nastave raditi u svojim oblastima, koliko je to moguće i u skladu s uputama za sprečavanje izlaganja zarazi, na dobroj upravi, razvoju infrastrukture i reformama u privatnom sektoru koje će predstavljati osnovu za ubrzani oporavak brčanske privrede nakon krize uzrokovane Covidom-19 - saopćeno je iz OHR-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo