Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 15:43 |

Skupština Brčko Distrikta BiH usvojila budžet za 2020. godinu

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 24. marta (FENA) - Skupština  Brčko Distrikta BiH je danas na vanrednoj sjednici usvojila budžet Brčko Distrikta BiH za 2020. godinu u iznosu od 256.239.993,00 KM kao i Zakon o izvršenju budžeta po hitnom postupku.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić rekao je da je privremeno ograničenje u izvršenju određenih rashoda u Zakonu o izvršenju budžeta obezbijedilo da se ne mogu trošiti grantovi koji nemaju zakonsko uporište kao i materijalna sredstva u iznosu od preko 60 posto.

Na ovaj način je zakonom onemogućena realizaciju iznosa od 35 miliona KM koji će trebati za sektor zdravstva i podršku privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, naglasio je Kadrić.

Skupština je s usvojenih pet amandmana omogućila da se do sada utrošena sredstva od Kriznog štaba i Vlade Brčko Distrikta BiH realiziraju. Za potrebe Inspektorata Kancelariji gradonačelnika je  na raspolaganje stavljeno 438.750 KM i još 1.000.000 KM za operativno postupanje gradonačelnika prilikom donošenja mjera na Kriznom štabu“, rekao je predsjednik Kadrić.

- Konsatujem da smo savjesno i odgovorno pristupili usvajanju budžeta, uvažavajući trenutak u kome se nalazimo i donijeli smo budžet u kome obezbjeđujemo dodatnih 35 miliona KM kojima će Vlada sa Skupštinom ponuditi kvalitetne programe borbe za radna mjesta u privrednim subjektima na području Brčko Distrikta. Do tada imamo sasvim dovoljno sredstava za osnaživanje zdravstvenog sektora i dodatnih sredstava za nabavku medicinske opreme“, istakao je predsjednik Kadrić.

Kadrić je istakao je da je obezbijeđeno i 100.000 KM Odjeljenju za javnu sigurnost za angažiranje nevladinih organizacija, prije svega Crvenog krsta/križa, u borbi protiv koronavirusa. Za materinski dodatak izdvojena su nedostajuća sredstva u iznosu od 1.172.000 KM, a 1.700.000 KM osigurat će se na poziciji rezervi budžeta za realizaciju odluka koje se budu donosile u periodu borbe protiv koronavirusa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'