Svijet     | 25.03.2020. 15:49 |

MOL Grupa daje doprinos borbi protiv koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - MOL Grupa započela je novu proizvodnju dezinfekcijskih tekućina za ruke i površine kako bi se nadomjestio nedostatak takvih sredstava za zaštitu od koronavirusa.

U Hrvatskoj će proizvesti 50.000 litara sredstava, a dnevna proizvodnja u Mađarskoj iznosi također 50.000 litara. Proizvodnja je pokrenuta i u Slovačkoj gdje će proizvoditi između 6.000 i 8.000 litara proizvoda dnevno.

Proizvođač maziva i član grupe MOL Lub prenamijenio je proizvodnju linije za pranje vjetrobranskog stakla u tvornici Almásfüzitő u samo tjedan dana.

Pogon trenutno radi 24 sata, svih sedam dana u tjednu u tri smjene, proizvodeći dnevnu zapreminu od 50.000 litara jako traženih sredstva.

Hemijske formule za dva nova proizvoda stvorene su na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te su testirani i odobreni u rekordnom vremenu od strane Nacionalnog instituta za farmaciju i prehranu u Mađarskoj, a s obzirom na situaciju sa širenjem opasne zaraze COVID-19. Etanol za proizvodnju sredstva za dezinfekciju ruku pribavlja se u Mađarskoj.

MOL Lub već je isporučio prve proizvedene količine državnim institucijama koje igraju ključnu ulogu u borbi protiv koronavirusa, bolnicama i komunalnim poduzećima, prema uputama operativne skupine koju je osnovala mađarska vlada. Proizvodnja i otprema održavat će se kontinuirano.

MOL Hygi je zasad dostupan u dvolitarskim plastičnim bocama za recikliranje, ali od sljedećeg mjeseca isporučivat će se i u manjim dimenzijama u Mađarskoj.

INA-in Dezinol koji su razvili stručnjaci INA Maziva nedavno je dobio odobrenje Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Sredstvo za čišćenje površine također se koristi u vlastitim pogonima tvrtke za zaštitu zaposlenika, a bit će dostupno na INA servisima u Hrvatskoj već krajem sedmice, saopćeno je iz MOL Grupe.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Trapist, sir koji je iz BiH obišao svijet mogao bi dostići proizvodnju od pet tona mjesečno

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu