Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 13:59 |

KBZ- Koronom zaraženi Tešnjak danas na operaciji, traje i sezonska gripa H1N1

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. marta (FENA) - Pacijent iz Tešnja kod kojeg je prošle sedmice dijagnosticirana zaraza koronavirusom te koji je zbog upale pluća jedini bio zbrinut na Odjelu za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), danas će ipak biti operisan - potvrdio je Feni načelnik tog odjela KBZ-a Ednan Drljević.

- Pacijent ima akutnih abdominalnih problema, koji su zahtijevali hirurški zahvat i on će tokom dana biti operiran. On je na našem odjelu do sada bio priključen samo na kiseoničku podršku, a nakon operacije će, kako je i uobičajeno nakon opracija, biti priključen i na respirator - ustvrdio je on.

Preostalih sedam zaraženih koronavirusom smješteni su u izolatoriju KBZ-a i svi su, kako ističe Drljević, stabilno te pod stalnom zdravstvenom kontrolom. Njihovi su simptomi slabi, ali svi imaju zarazu.

- Na našem odjelu trenutno imamo i jednu pacijenticu koja je negativna na koronavirus, ali kod koje je identifikovan tip gripe H1N1. Za još jednu osobu kojoj smo uradili nalaze čekamo potvrdu iz referentnog laboratorija. Radi se u oba slučaja o težim oblicima ove sezonske gripe, što znači da još traje i sezona gripa - napominje Drljević.

U toku ove sezone, od gripe su preminule tri osobe u KBZ-u kod kojih je dokazana zaraza gripom tipa H1N1. Do sada je kod osam osoba iz Zeničko-dobojskog kantona dokazana zaraza koronavirusom, ali smrtnih slučajeva u ZDK-u, prvom u kojem je dokazana i zaraza tim tipom gripe na području Federacije Bosne i Hercegovine, još uvijek nema.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Zenička bolnica iz sredstava Vlade FBiH nabavila i novi linerani akcelerator za Odsjek radioterapije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'