Svijet     | 25.03.2020. 13:40 |

Intenzivno bombardovanje potreslo Tripoli, borbe oko zračne baze

FENA Internet

BENGAZI, 25. marta (FENA) -Intenzivno bombardovanje potresalo je Tripoli tokom noći s utorka na srijedu, i nove borbe su izbile oko zračne baze van prijestonice, satima nakon što je Libija javila o svom prvom slučaju koronavirusa i uprkos apelima UN-a za primirjem u sukobima širom svijeta tokom epidemije.

Mještani libijske prijestonice, sjedišta međunarodno priznate Vlade nacionalne sloge (GNA), saopćili su da su granatiranja, najteža u posljednjim sedmicama, potresala vrata i prozore u gradskom centru, stotinjak kilometara od linije fronta u južnim predgrađima prijestonice.

Libijska narodna vojska (LNA), pod zapovjedništvom Khalife Haftara s istoka zemlje, pokušava osvojiti Tripoli skoro godinu dana, podržana Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom i Rusijom. GNA podržavaju Turska i njeni saveznički sirijski borci.

Pro-GNA snage pokrenule su ofanzivu protiv LNA u bazi al-Watiya, 125 kilometara južno od Tripolija, i poprišta intenzivnih borbi u prethodnim fazama sukoba, saopćile su u srijedu obje strane.

Provladine snage navode da su njihove operacije odgovor na intenzivno granatiranje Tripolija i rezultirale su zarobljavanjem boraca LNA. Vojni izvor u LNA izjavio je da je njegovo zrakoplovstvo napalo provladine snage koje su pokušale osvojiti bazu.

- Nasilni sukobi sada potresaju zračnu bazu - izjavio je vojni izvor iz LNA.

Eskalacija sukoba mogla bi predstavljati katastrofu za libijski ionako fragmentirani i teško opterećeni zdravstveni sistem u bavljenju koronavirusom, nakon što su vlasti potvrdile prvi slučaj u utorak navečer.

Generalni sekretar UN-a  Antonio Guterres pozvao je na potpuni prekid vatre u sukobima širom svijeta dok se vlade i lokalne vlasti bore s pandemijom koja se proširila na većinu zemalja, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Izraelska vojska tvrdi da je ubila 90 naoružanih ljudi tokom racije po bolnici Al Shifa

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'