Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 13:12 |

Štab civilne zaštite KS naredio intenziviranje zimskog održavanja puteva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo naredio je općinskim štabovima civilne zaštite i kantonalnoj direkciji za puteve da intenziviraju aktivnosti na zimskom održavanju lokalnih puteva.

Ističu da je nastavljeno sa svim ostalim započetim aktivnostima na provođenju preventivnih mjera, odluka i naredbi koje imaju za cilj sprečavanje širenja zaraze uzrokovane koronavirusom na području Kantona Sarajevo.

Tako su, u saradnji s općinskim štabovima civilne zaštite, nastavljene planske aktivnosti čišćenja i dezinfekcije ulica, trotoara i drugih javnih površina, a koje provode KJKP ''Rad'' i preduzeća koje su angažovale općine.

Također, po nalogu Štaba, Služba za veterinarske poslove nastavlja s planskom dezinfekcijom javnih objekata i površina.

U skladu sa zaključkom Općinskog štaba civilne zaštite Centar, Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice pokrenula je procedure javnih nabavki materijalno-tehničkih sredstva za potrebe zadravstvenih ustanova na području ove općine.

Radi se o nabavci sanitetskog kombi vozila za potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te dva seta termalnih hibridnih mrežnih kamera. Ovim nabavkama će se nabaviti još i dva kontejnera za trijažu pacijenata zdravstvenim ustanovama na području ove općine, te devet manjih termalnih kamera za potrebe zgrade Općine i zdravstvenih ustanova.

Općinski štab civilne zaštite Novo Sarajevo je, u cilju provođenja preventivnih mjera zaštite od koronavirusa, odobrio finansijska sredstva za nabavku dva respiratora za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, dvije termo kamere za detektovanje temperature kod građana, 1.500 prehrambeno-higijenski paketa za socijalno ugrožene i 450 paketa za porodilje. 

Sredstva su odobrena i za nabavku zaštitnih maski, rukavica i druge zaštitne opreme, nabavku dozatora i dezinfekcijskih sredstva za objekte Općine, druge javne ustanove i javne površine, te osiguran angažman pojedinaca, jedinica i službi civilne zaštite, ali i drugih koji učestvuju u dezinfekciji javnih površina.

Općinski štab civilne zaštite Hadžići je, putem općinskih službi, osigurao određenu količinu zaštitne opreme i sredstava, rukavica, maski, čizama i sredstava za dezinfekciju, koja su podijeljena uposlenicima Policijske uprave, Doma zdravlja, Vatrogasnom društvu, Centru za socijalni rad i Službi za vodosnabdijevanje i sanaciju terena.

U protekla 24 sata i svi ostali općinski štabovi civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo kontinuirano su radili na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i kreiranju spiskova osoba starijih od 65 godina koje žive sami, te na nabavci neophodne zaštite opreme i sredstava, saopćila je Služba za protokol i press KS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO HDZ-a 1990 HNŽ-a

Najviše koncentracije PM10 i danas zabilježene u Ilijašu, Vogošći, na Otoci i Bjelavama

Zuko za Dan osoba s invaliditetom: Zajedno gradimo društvo jednakih mogućnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu