Svijet     | 25.03.2020. 10:09 |

Maas pozvao na međunarodnu solidarnost u borbi protiv pandemije

FENA Internet

BERLIN, 25. marta (FENA) - Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je na međunarodnu solidarnost u jeku pandemije koronavirusa.

- Nacionalni napori koji se zahtijevaju od sviju nas sada ne moraju rezultirati jačanjem nacionalnog ega - izjavio je Maas za dpa uoči planirane sjednice G7 u srijedu.

- Prioritet njemačke vlade je da koordiniramo naše akcije s partnerima širom svijeta i pokažemo solidarnost gdjegod imamo mogućnosti da to učinimo - kazao je šef njemačke diplomatije.

Ministri vanjskih poslova vodećih svjetskih ekonomija iz G7 održat će četverosatnu video konferenciju u srijedu popodne, na kojoj će vodeća tema biti rapidno širenije koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je u utorak da bi Sjedinjene Države mogle postati novi epicentar pandemije, dok Italija prolazi kroz najtežu epidemiju u globalnim okvirima, s više od 6.820 potvrđenih smrtnih slučajeva.

 Maas je kazao da države članice G7 teže pogađa koronavirus nego većinu svijeta, iako se virus pojavio prvi put u Kini u  decembru.

 - Svako ko uviđa izazove koje ova kriza predstavlja za zemlje članice G7, uprkos njihovoj ekonomskoj snazi i koncentriranom medicinskom znanju, može izračunati koliko su ozbiljne posljedice na drugim mjestima - kazao je šef njemačke diplomatije. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kuleba: Šefovi diplomatija G7 odredili 'konkretne korake' za pomoć Ukrajini

Šefovi diplomatija G7 tražili da Ukrajina hitno dobije još protuzračne odbrane

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu