Regija     | 24.03.2020. 18:41 |

Bregu: Evropa je nepotpuna bez zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

TIRANA/SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Generalna sekretarka Regional Cooperation Councila (RCC-a) Majlinde Bregu povodom odluke zemalja članica Evropske unije da se otvore pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom ocijenila je da su to dobre vijesti.

- Zemlje članice Evropske unije postigle su dugo očekivani politički dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, čime je potvrđeno da je budućnost zapadnog Balkana u Evropi. Od srca čestitam Albaniji i Sjevernoj Makedoniji koje su pokazale odlučnost da uspješno realizuju program reformi i nastave ostvarivati konkretne i održive rezultate, ispunjavajući uslove za otvaranje pregovora o pristupanju. Ovo je zaslužena nagrada za sav naporan rad, predanost i posvećenost provođenju održivih reformi na putu ka članstvu u Evropsku uniju - kazala je Bregu.

Ona je istakla da usred globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa i tužnih vijesti koje čujemo u zadnje vrijeme, ova izmamljuje osmijeh i daje konkretnu nadu da kada svijet prevaziđe opasnost koja nas je zadesila, region će imati snažnu, dodatnu motivaciju da ide dalje i bori se sa posljedicama neophodnog zatvaranja zemalja.

- Neće biti lako. Ako se očekuje da će se Evropska unija suočiti sa recesijom kao rezultatom ove pandemije (očekuje se ekonomska recesija od 2 do 10 bodova), onda možemo predvidjeti i zabrinjavajuće velike troškove pandemije za ekonomije zapadnog Balkana. A bojim se da će cijena biti visoka. Sva moguća pomoć koju region može dobiti je, zato, prijeko potrebna - ustvrdila je Bregu, dodavši da je Evropa nepotpuna bez zapadnog Balkana, saopštio je RCC.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bregu: Ekonomsko osnaživanje žena nije luksuz

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana