Ekonomija     | 24.03.2020. 17:23 |

Borenović: Hitno pomoći prijevoznicima i odrediti transportne koridore

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24.marta (FENA) - Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović apelirao je na sve institucije vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno na Vijeće ministara BiH, da hitno reagiraju i pomognu prijevoznicima koji danima u teškim uslovima čekaju na graničnim prijalazima.

Usljed vanredne situacije koja nas je zadesila, zbog širenja pandemije virusa korona, stotine kamiona i prijevoznika su, kako je upozorio, već danima "zarobljeni" na graničnim prijelazima sa susjednim zemljama, najviše s Hrvatskom, što onemogućava razmjenu roba neophodnih za život građana.

-Vanredne mjere u ekstremnoj situaciji su opravdane, ali apelujem na sve institucije vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno na Vijeće ministara BiH, da hitno reaguju i insistiraju od nadležnih u Hrvatskoj konačno definiranje obavezujućih transportnih koridora kako bi se efikasno i bezbjedno obavljao prijevoz roba - rekao je Borenović.

Prijevoznici se, dodaje, nalaze u bezizlaznoj situaciji, ali u uslovima koji, nažalost, mogu pogodovati širenju virusa korona.

-Oni su danima zarobljeni u kamionima, bez osnovnih uslova za život, a nedostatak uslova za higijenu, grupisanje usljed kolona koje dugo stoje na jednom mjestu, povećavaju rizik od širenja zaraze. Ova situacija može dugoročno prouzrokovati i nestašicu roba i namirnica, te još jednom pozivam nadležne institucije na svim nivoima da kroz ubrzan dijalog s institucijama Hrvatske, uz poštovanje mjera bezbjednosti, što urgentnije riješe ovaj problem.

Ne vidim niti jedan razlog zašto konačno institucije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine ne uvedu dvadesetčetvoročasovni rad fitosanitarne inspekcije i službi za carinjenje roba na najfrekventnijim graničnim prijelazima, Gradiška i Rača, što bi sigurno ubrzao protok roba i transporta te smanjio trenutnu agoniju vozača - kaže Borenović. 

On dodaje da je primio mnogo poziva od predstavnika prijevoznika koji očekuju rješenje situacije.

-Dobro je što Vijeće ministara BiH održava sjednice i konačno donosi odluke. Sada nije vrijeme za političke sujete, blokade, bilo kakve podjele, nego se svi trebaju maksimalno uključiti da se život što normalnije odvija i da građani sada, ali i u period koji je ispred nas, trpe što manje posljedica ovog stanja koje nas je zadesilo - istakao je Borenović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta