Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 13:15 |

Radnici 'Parka' od jutarnjih sati čiste snijeg i smeće u sarajevskim parkovima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Radnici preduzeća "Park" od ranih jutarnjih sati, osim pojačanog intenziteta čišćenja smeća koje provode od početka pandemije koronavirusa, na javnim zelenim površinama na terenu danas pomoću alata i mehanizacije čiste snijeg sa parkovskih staza, platoa i stepeništa.

Sve radne jedinice, iako podijeljene u timove i smjene, u toku dana su na terenu i rade poslove zimske službe, saopćeno je iz KJKP "Park".

U jutarnjim satima izvršeno je otresanje snijega sa krošnji mladih i nižih stabala, kao i sadnica ukrasnog grmlja, s ciljem zaštite zelenila od šteta i lomova. Tako današnje sniježne padavine nisu uzrokovale štetu na zelenilu i stablima u Sarajevu.

Uporedo s tim, već nekoliko sati traje i čišćenje snijega s ciljem da staze, stepeništa i platoi u sastavu javnih zelenih površina budu prohodni i očišćeni za pješake. Sve staze se, nakon uklanjanja snijega, tretiraju posipnim materijalom kako bi se spriječilo formiranje poledice.

Zbog zaštite zdravlja građana već danima "Park" je pojačao intenzitet čišćenja i uklanjanja smeća sa javnih zelenih površina u vrijeme trajanja pandemije koronavirusom, a drugu sedmicu na terenu rade u dvije smjene, podijeljeni su u timove, te po potrebi rade i duže kako bi očistili sav otpad i komunalnu čistoću u gradskim parkovima i na zelenilu održali na najvišem nivou. Tako je i jutros započet radni dan, a kao i zimska služba i radnici zaduženi za higijenu su na zelenim površinama u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži, Vogošći i pojedinim površinama u Trnovu. 

Na terenu su i ekipe zadužene za njegu i održavanje stabala, po današnjem rasporedu te poslove rade na Ilidži. Istovremeno ova ekipa dio je i Kantonalnog štaba civilne zaštite i cjelodnevno je na raspolaganju CZ i u slučaju potrebe spremna je djelovati na terenu. Inače poduzete su mjere zaštite zdravlja uposlenika, posebno što je njihov posao direktno vezan za uklanjanje otpada i čišćenje javnih površina, navodi se u saopćenju KJKP "Park". 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Pionirskoj dolini prinove, 13. aprila proljetna zabava 'Zdravo proljeće!'

Počelo ukrašavanje ulica Sarajeva povodom Dana državnosti BiH

Preduzeće 'Park' uređuje 37 školskih i vrtićkih dvorišta

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'