Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 13:13 |

Milićević: Uspostaviti mehanizam praćenja utroška sredstava (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine i ministrica financija i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite Jelka Milićević potvrdila je danas da im se javljaju brojne međunarodne organizacije i ambasade nudeći pomoć u smislu nabavke potrebne opreme u borbi protiv širenja novog koronavirusa Covid-19.

Kako je naglasila, Vlada je opredijeljena da se pažljivo radi prikupljanje sredstava i distribuiranje opreme na cijelom prostoru Federacije, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je institucija koja ima svu potrebnu logistiku i stručnost da sagleda potrebe zdravstvenih ustanova i inspekcijskih organa kao i koja je to prioritetna oprema za nabavku.

- Nakon takve liste mi ćemo odgovoriti svim upitima, a odluke će donositi Federalni stožer Civilne zaštite i potvrđivat će ih Vlada Federacije. Na taj način želimo uvesti kontrolni mehanizam za utrošak tih sredstava - pojasnila je Milićević.

Istaknula je da u Budžetu Federacije postoje sredstava koja su prikupljana po Zakonu o zaštiti i spašavanju te niti jedna KM iz tih sredstava nije potrošena nenamjenski, a to je i garancija da će se nabaviti sve ono što je hitno.

Federalni stožer pravi stalnu analizu o svim aktivnostima i problemima u implementaciji pojedinih zapovjedi koje su već do sada izdate.

Milićević je danas potvrdila i da se razmatra mogućnost otvaranja posebnih računa u Vladi FBiH za namjensko prikupljanje sredstava budžetskih i vanbudžetskih korisnika (pravnih subjekata i fizičkih osoba) koji će služiti kao osnova za formiranje određenih fondova i interventnih fondova.

- Novac ne sprečava nesreće, ali ih ublažava i novac za interventne aktivnosti postoji u Federaciji BiH - poručila je Milićević.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja 24-satne zabrane kretanja, Milićević je napomenula da se stalno prati situacija na terenu, ali u ovom trenutku donesene zapovijedi su dovoljno jasne i dovoljne da se ne bi dogodio brzi prijenos bolesti.

- Potpuno zatvaranje i karantena 24 sata još nismo razmatrali. To je nešto što bismo nakon dobre i sveobuhvatne analize sigurno razmatrali, ali u ovom trenutku na današnjoj sjednici Stožera to nismo razmatrali - dodala je.

Kada je u pitanju zatvaranje gradova ili kantona, Milićević kaže da su to pitanja koja trebaju preporučiti Zavod za javno zdravstvo i Krizni stožeri Ministarstva zdravstva, a o svim tim aktivnostima donosit će se odluke na osnovu preporuka, ali i analiza da se ne bi narušila nadležnost i ustavna struktura FBiH i BiH.

Govoreći o nadležnostima, Milićević kaže da Zakon o zaštiti i spašavanju FBiH prepoznaje prikupljanje i raspodjelu sredstava po kantonima, odnosno nižim razinama vlasti te u tom smislu postoji odgovornost za upravljanje sredstvima i odgovor na probleme, ali u Federaciji to nije problem i postoji koordinacija između FBiH i nižih nivoa.

- Prije nego je proglašeno stanje nesreće imali smo stalne aktivnosti i stalne podatke o radu stožera civilne zaštite kantonima, a prema ustroju države postoji Koordinacijsko tijelo i moramo samo naći brzi način koordiniranje i usaglašavanja spornih pitanja - naglasila je.

Osvrnula se na distribuciju zaštitne opreme kazavši da je urađena analiza u tom smislu te je utvrđeno da postoji potreba da se ona pravilno distribuira, a krizni stožeri kantona odnosno općina imaju tu ključnu ulogu.

- Postoji dovoljno opreme u Federaciji i ako je negdje nedostaje potrebno je da se javi preko operativnog centra i to će biti na raspolaganju - kazala je.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost da se omogući jedan ili dva dana u sedmici kretanje osobama starijom od 65 godina kako bi mogli otići u apoteku, prodavnicu i slično, Milićević kaže da su u Vladi svjesni tog pitanja i najavila je da će se naći održivo rješenje i u okviru postojeće zapovijedi napraviti iznimku.

Pogledajte http://fena.ba/video/4174

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1r5Js6I2ndoy2pjawHPbsoM9yF--IJBy8?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Isporučena vrijedna oprema za službu Civilne zaštite Goražde

Milićević: U 2022. u Federaciji BiH prikupljeni prihodi od 11,1 milijardu KM (VIDEO)

Milićević: U 2022. u Federaciji BiH prikupljeni prihodi od 11,1 milijardu KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana