Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 13:29 |

Općina Centar obezbijedila prostor za otvaranje punkta Narodne kuhinje

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 24. marta (FENA) - S ciljem borbe protiv širenja koronavirusa i smanjenja broja oboljelih, načelnik Općine Cantar Sarajevo Nedžad Ajnadžić će svaki dan u dogovoru sa predstavnicima svih mjesnih zajednica poduzimati potrebne mjere.

Ajnadžić je danas zajedno sa saradnicima obišao mjesnu zajednicu "Pionirska dolina", saopćeno je iz Općine Centar. 

- Osim podjele pomoći penzionerima koji su uključeni u projekat "hljeb i mlijeko", naše namjere su da proširimo ovu pomoć na gotovo 10.000 penzionera iz Centra podjelom paketa sa osnovnim životnim namirnicama, te higijenskim potrepštinama kao i zaštitnim maskama i rukavicama. Stoga je izdat nalog svim mjesnim zajednicama da dostave spiskove penzionera koji nisu uključeni u projekat, te spiskove svih onih koji su u stanju socijalne potrebe i koji su ugroženi i ne mogu izaći iz svojih domova, kao i osoba starije životne dobi koje žive same. U ovoj vanrednoj situaciji u Centru ne smije niko biti gladan - rekao je načelnik. 

Ističe da je Općina obezbijedila prostor koji planira staviti na raspolaganje Narodnoj kuhinji "Stari Grad", koja će u slučaju potrebe na toj lokaciji otvoriti punkt za podjelu hrane.

- Drugu aktivnost koju ćemo pokrenuti za potrebe zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom je otvaranje tri nova izolatorija sa 200 kreveta. Već je poznato da su predstavnici Građevinskog fakulteta Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ustupili na korištenje jedno krilo za formiranje izolatorija gdje će biti oko 200 kreveta. Stoga namjeravamo da u tri ambulante porodične medicine, na Šipu, u Bolničkoj ulici, te u ambulanti Pionirska dolina, čija obnova je u toku, otvorimo nove izolatorije za smještaj oboljelih sugrađana - objasnio je Ajnadžić.

Tokom boravka na području MZ "Pionirska dolina" načelnik je obišao nekoliko najugroženijih domaćinstava kojima su uručeni paketi sa neophodnim namirnicama, te zaštitnom opremom. Ovom prilikom, Ajnadžić je obećao i pomoć sugrađanki Azemini Terzić iz Nahoreva, kojoj je izgorjela štala sa 300 bala sijena.

– Na osnovu predračuna građevinske firme, a putem Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar, možemo pomoći našoj sugrađanki u obnovi uništene krovne konstrukcije, kako ova porodica ne bi ostala bez izvora svojih prihoda - dodao je Ajnadžić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'