Ekonomija

Videokonferencija lidera G20 u četvrtak zbog koronavirusa

Internet, Foto: Arhiva

LONDON, 24. marta (FENA) - Lideri 20 najvećih svjetskih ekonomija, kritizirani zbog spore reakcije na globalnu krizu, održat će u četvrtak videokonferenciju o pandemiji koronavirusa, otkrilo je više izvora za Reuters.

Ministri finansija grupe G20 i  bankari dogovorili su u ponedjeljak na videokonferenciji donošenje "akcijskog plana" za pandemiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će kriza koronavirusa izazvati globalnu recesiju. 

Vanredni samit lidera komplicirat će rat zbog cijena nafte između Saudijske Arabije i Rusije te rastućih tenzija između SAD-a i Kine oko izvora virusa kojim je zaraženo 378.000 ljudi, a umrlo više od 16.500. 

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva pozdravila je fiskalne i monetarne mjere koje su poduzele neke zemlje, ali kaže da to nije dovoljno. 

Agathe Demarais iz kompanije  Economist Intelligence Unit kaže da s obzirom na ograničenja monetarne politike, članice grupa G20 rast mogu potaknuti jedino fiskalnim poticajima, ali je i to upitno. 

"To je zbog toga što uvođenje mjera fiskalnih poticaja može povećati rizik od dužničke krize nakon završetka epidemije koronavirusa, takva bi perspektiva imala razorni učinak na globalni rast", rekla je.

"To je nešto što će lideri G20 imati na umu ako se odluče na pakete poticaja."

(FENA) B.D.