Svijet     | 23.03.2020. 20:42 |

U Španiji najteži dan od početka krize, pet bh. državljana napustilo tu zemlju

FENA Nermina Omerbegović

MADRID/SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Pet državljana Bosne i Hercegovine danas u popodnevnim satima uspjelo je letom za Budimpeštu da napusti Španiju, koja trenutno spada u jedno od najvećih žarišta pandemije COVID-19 uzrokovanom virusom SARS-CoV-2, potvrđeno je Feni u Ambasadi BiH u Madridu.

Još dvoje državljana BiH pokušava da iziđe iz te zemlje koja je zatvorila sve kopnene granice i u kojoj su značajno reducirani avionski letovi.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji Danka Savić ističe za Fenu da je situacija izuzetno teška te da se mijenja iz dana u dan.

Prema do sada dostupnim podacima broj zaraženih se popeo na 33.089, broj smrtnih slučajeva na 2.206, a oporavljenih 3.355. U Madridu je stanje najteže sa 10.500 zaraženih, gdje je otvorena i bolnica u sajamskom centru Ifema.

- Najavljuje se da najveći udar tek dolazi, ova će sedmica biti kritična, danas je inače najteži dan otkako je počela kriza 472 smrtna slučaja. Od 17 autonomnih pokrajina ubjedljivo najgora situacija je u Madridu, a potom u Kataloniji gdje ima oko 6.000 zaraženih, slučajevi zaraze postoje u Baskiji, Andaluziji, Valenciji i Castilla Leonu. I u Valenciji se gradi bolnica sa 1.100 ležaja - ističe ambasadorica Savić.

Ambasadorica BiH u Španiji kaže da su uspjeli stupiti u kontakt s nekoliko studenata koji su u toj zemlji na razmjeni u sklopu programa Erasmus, za koji se javilo njih oko 60.

- Naš student koji se nalazi na Univerzitetu u Cadizu gdje ima 10 naših studenata, kazao nam je da se svi pridržavaju mjera i da je situacija tamo još uvijek dobra. Također jedan od naših studenata koji je na Univerzitetu u Almeriji je također kazao da je situacija zadovoljavajuća - ustvrdila je Savić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Corbalán: Elegancija igre Mirze Delibašića poput besprijekornog zvuka violine

Savić: Ambasada BiH u Španiji obilježava 20 godina od smrti Mirze Delibašića

Sedam bh. državljana pokušava napustiti Španiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo