Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 17:22 |

Skupština USK usvojila budžet za 2020. godinu

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 23. marta (FENA) - Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj je sjednici usvojila budžet za 2020. godinu, u iznosu od 238 miliona maraka. Za Prijedlog budžeta s amandmanima Kantonalne vlade, koji su se odnosili na novonastalu vanrednu situaciju zbog koronavirusa, glasalo je 17 skupštinskih zastupnika.

- U ovakvoj situaciji, najbitnije je da je podržan predloženi budžet, ali i amandmani Vlade USK, kojima smo osigurali interventno djelovanje prema zdravstvu, privredi i poljoprivredi. Tako smo zbog novonastale situacije za domove zdravlja osigurali milion maraka. Povećali smo iznos za privredu na 2,5 miliona, dok ćemo za poljoprivredu izdvojiti 5,5 miliona KM - riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Ovim je Kantonalnoj vladi data i saglasnost za interventno djelovanje prema zdravstvenim ustanovama zbog prijetnje širenja koronavirusa, za što će u slučaju potrebe, raspoloživo biti skoro 10 posto od ukupnog iznosa budžeta.

Štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona odmah nakon usvajanja budžeta donio je Odluku o izdvajanju sredstava za preventivne mjere i opremanje službi zaštite i spašavanja, kojom je između ostalog - 175. 000 maraka usmjereno službama medicinske pomoći, odnosno da bi se u dogledno vrijeme omogućilo testiranje na koronavirus u zdravstvenim ustanovama ovog kantona.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'