Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 17:14 |

Goražde: Nisu prekršene procedure smještanja u izolatorij Kantonalne bolnice

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. Marta (FENA) - Kantonalni štab Civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici konstatirao je da nisu prekršene procedure tokom jučerašnjeg dana, prilikom smještaja jedne osobe u odvojeni izolatorij Kantonalne bolnice Goražde, a kojem je naknadno potvrđen virus COVID-19.

Nakon podnesenih izvještaja od direktorice ove zdravstvene ustanove te mišljenja stručnih osoba Federalnog ministarstva zdravstva posredstvom video linka, istaknuto je te da nije došlo do ugrožavanja zdravlja, pacijenata i osoblja u Kantonalnoj bolnici Goražde.

“Putem linka stupili smo u kontakt sa stručnjacima iz Federalnog ministarstva zdravstva kojim smo prezentovali izvještaj o procedurama i postupcima prijema pacijentice za koju se osnovano sumnjalo da je zaražena koronavirusom, a što je kasnije i potvrđeno, te zatražili njihovo mišljenje, na osnovu kojih su oni ustanovili da su sve procedure bile ispravne“ - kazao je član KŠ CZ Mirsad Agović.

Napomenuo je da je pacijentica i ranije imala određene zdravstvene probleme te pripadala rizičnoj grupi i da je smještena u jednu posebno izolovanu prostoriju, koja je u sklopu Kantonalne bolnice i Doma zdravlja, ali je potpuno izolovana po svim procedurama.

„Konstatirano je da je dio predviđenog dijela za izolatorij, dio objekta nekadašnje hitne službe  adekvatan, ali da se ne možemo osloniti na ovu opciju iz razloga što nema kapacitet za smještaj veći broj kreveta, a može se desiti da imamo više slučajeva koji bi se trebali hospitalizirati. Moramo tražiti neki prostor koji će zadovoljavati sve norme i standarde“ - naglasio je Agović.

U tom smislu usvojen je  zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljene osobe i izbjeglice da zajedno s predstavnicima Kriznog štaba iz oblasti medicine pronađu adekavatan prostor i da to što prije spreme s dovoljnim brojem kreveta.

„U opciji je više objekata i u okviru naših nadležnosti mi ćemo to nastojati rješiti. Situacija u Kantonalnoj bolnici i u Domu zdravlja je za sada pod kontrolom i mirna i nema razloga za paniku“ -  kazao je član Kantonalnog štaba civilne zaštite BPK-a.

Naglasio je da su ostale naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite i dalje na snazi, a kao jedan od najvećih problema naveo je širenje panike putem društvenih mreža.

„Pogotovo je to od ljudi koji su nekompetentni ili zlonamjerni. U tom smislu, donesen je zaključak da će sve informacije koje će Kantonalni štab civilne zaštite upućivati ići preko službene stranice Vlade BPK Goražde, te se mole građani da isključivo prate informacije s ove stranice koje su relevantne. Broj zaraženih je isti u odnosu na jučer, a mi obavljamo potrebne procedure kako bismo ustanovili da li postoji širenje zaraze. Neke lance prekidamo ukoliko se ispostavi da je ključna osoba negativna. Nadamo se da to neće eskalirati u neželjenom pravcu što bi imalo štetne posljedice” - kazao je Agović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde zaduženo je  da sagleda zakonske mogućnosti sankcionisanja osoba koje šire paniku i nered dezinformacijama na društvenim mrežama u vezi svih  aktivnosti koje se poduzimaju oko koronavirusa na području BPK Goražde, te o tome pisanim putem informira Kantonalni štab CZ Bosansko-podrinjskog kantona.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da dostavi pisani Izvještaj o aktivnostima u pogledu inspekcijskog nadzora na tržištu na području BPK Goražde s prijedlozima mjera za dalje postupanje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo