Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 15:36 |

Najavljena sjednica VM BiH, predviđeno razmatranje nacrta budžeta za 2020.

FENA Aida Kovač

 SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Vijeće ministara BiH najavilo je za sutra vanrednu sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatran Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, a koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je nedavno, u pisanoj izjavi za javnost, podsjetio da je Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi do 1. aprila ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno finansiranje ima određena ograničenja.

Ministar Bevanda očekuje da će nakon izjašnjenja u Vijeću ministara BiH, nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH, koja daje konačnu riječ.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je u saopćenju za javnost, između ostalog, naveo da je odgovornost Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu.

Dodaje da bi to otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno utjecati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog koronavirusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti.

- Nepostojanje budžeta bi također utjecalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju općinskih izbora u oktobru 2020., kao i mnoga druga značajna pitanja - saopćeno je iz OHR-a.

Prema najavi objavljenoj na web stranici Vijeća ministara BiH, na sutrašnoj sjednici trebao bi biti razmatran i Prijedlog odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Istječe rok za dostavljanje odgovora Europskoj komisiji o planu reformi (VIDEO)

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu