Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 14:42 |

Štab civilne zaštite Zenica: Grad će staviti na raspolaganje sve kapacitete

FENA Saopćenje

ZENICA, 23. marta (FENA) - Radno vrijeme Gradske uprave Zenica i javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Zenica će od 24. marta biti od 9 do 14 sati, zaključeno je danas na sjednici Štaba civilne zaštite Grada Zenica.

Od te mjere izuzimaju se Javna ustanova Apoteka "Zdravlje" Zenica i Javna ustanova "Dom zdravlja" Zenica. Način rada će biti organizovan sa što manje kadrovskih kapaciteta kako bi se u što većoj mjeri postiglo poštivanje preporuka o zaštiti zdravlja stanovnika i spriječio veći broj osoba u jednom prostoru.

Također je usvojeno da će Grad Zenica za potrebe eventualne improvizirane bolnice staviti na raspolaganje objekte Studentski centar Zenica, "Đački dom" Zenica, Gradsku arenu "Husejin Smajlović" i veće hotelske objekte u Zenici.

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica stupit će u kontakt s predstavnicima udruženja koja okupljaju osobe sa posebnim potrebama, prije svih, udruženja slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih, dijaliznih i bubrežnih bolesnika, paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, distrofičara i drugih s područja grada Zenica radi utvrđivanja potreba ovih osoba, kao i definisanja načina na koji će im biti pružena neophodna pomoć i njega.

Javna preduzeća čiji je osnivač Grad Zenica prolongirat će plaćanje računa za izvršene komunalne usluge do daljnjeg, dok će prema drugim pružaocima usluga kao što su JP Eektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i BH Telecom d.d. Sarajevo biti upućena preporuka da također prolongiraju naplatu računa za svoje usluge.

Među mjerama se navodi da će Grad Zenica u slučaju potrebe i prema preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona osigurati finansijska sredstva za nabavku testova za laboratorijsku dijagnostiku na koronavirus (Covid - 19).

Također će od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zahtijevati da u roku od 24 sata dostavi izvještaj o stanju u zdravstvenom sektoru s naglaskom na stanje koje se odnosi na potrebe i zalihe sredstava kada je u pitanju borba protiv širenja zaraze koronavirusom. 

Grad Zenica će izvršiti nabavku maski za podjelu građanima Zenice, kao i nabavku dodatnih količina hrane za potrebe Gradske narodne kuhinje u Zenici.

- Tražimo od viših nivoa, znači od Kriznog štaba ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona informacije o trenutnoj situaciji i poduzetim mjerama u cilju prevencije širenja zaraze koronavirusom. Do današnjeg dana Gradska uprava Zenice od ovog štaba nije dobila nikakve informacije. Smatramo da Vlada ZDK, koja bi inače trebala biti podrška zdravstvenom sektoru, ne radi dobro svoj posao - rekao je komandant Štaba civilne zaštite Grada Zenica Fuad Kasumović, saopćeno je iz Gradske uprave Zenica.

Dodao je kako će Grad Zenica po dostavljanju potreba od strane Kriznog štaba ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete.

Također, zahvalio je građanima Zenice koji poštuju donesene mjere i preporuke nadležnih u vezi s prevencijom širenja zaraze koronavirusom i još jednom apelovao na sve da se pridržavaju mjera te prijave slučajeve koji ne poštuju mjeru kućne izolacije, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Zenice.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Potpisan ugovor za izgradnju Centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana