Korona virus

Novalić: Po 200.000 KM bolnicama u Konjicu, Goraždu, Bihaću, Zenici i Travniku

Tekst: Muhamed Hadžibegić, Foto Fena/Arhiv

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH donijela odluku po kojoj će BH Telecom podijeliti po 200.000 KM bolnicama u Konjicu, Goraždu, Bihaću, Zenici i Travniku za nabavku respiratora i druge medicinske opreme.

- Javna i komunalna preduzeća rade stabilno i tako će biti i dalje, te neće biti problema sa strujom, telefonima, plinom, odvozom smeća i slično - rekao je Novalić.

Najavio je i skori rebalans budžeta koji je sačinjen u vrijeme kada je situacija bila normalna, jer će sadašnja kriza značajno izmijeniti situaciju s budžetima na svim nivoima vlasti.

Novalić je naglasio da Kina priprema pomoć za BiH, da misli da je pomoć iz Turske već stigla, te da su u toku i razgovori s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtom i Katarom.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, koja je ujedno i komandant Federalnog štaba civilne zaštite, navela je da je trenutno na snazi 29 naredbi koje je izdao taj štab.

- Sve naredbe su donesene blagovremeno i pozivam građane da svoj sistem lične zaštite podignu na najviši nivo - poručila je Milićević. 

Federalni ministar zdravstva Vjakoslav Mandić istakao je da su dosad teritirane 342 osobe od kojih je bilo pozitivno 36 u FBiH, te da je jutros bila pozitvna još jedna osoba u Goraždu.

- Testova imamo dovoljno ali trebamo biti racionalni i testirati samo pacijente koje za to odrede epidemiolozi - kazao je Mandić.

USKORO VIDEO

(FENA) M.B.