Stranačke aktivnosti     | 23.03.2020. 12:52 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Dragojević-Stojić: Kriza pokazala sve manjkavosti zdravstvenog sistema


Epidemija korona virusa pokazala je manjkavosti našeg zdravstvenog sistema. U svijetu postoje protokoli, preporuke za terapiju i tretman... Ali u Republici Srpskoj određeni broj zdravstvenih ustanova uopšte nema ni infektologa, epidemiologa... – istakla je danas dr Maja Dragojević-Stojić, član Predsjedništva SDS.


«Nemamo timove, organizovane službe, dovoljan broj respiratora… Imamo manjak intenzivne njege, na šta je trebalo mnogo ranije misliti. Nama ne znače kreveti bez adekvatne opreme, edukovanog kadra, neophodne terapije, treba nam adekvatna intenzivna nega! Nepripremljeni čekamo na ono što će nam stići» - kazala je Dragojević-Stojić.
Ona je naglasila da je Covid 19 napravio veliki pritisak na zdravstveni sistem, da se broj kreveta u intenzivnim njegama morao drastično povećati i da će najteži pacijenti kojih je 5-15% morati provesti na respiratoru i do dvije nedelje jer je oporavak spor.


«Najavili su i nabavku određenog broja pokretnih respiratora, ali oni služe samo za transport pacijenata i nisu adekvatno rešenje. Veliki problem je broj potrebnih testova, koje već sad nemamo u određenim zdravstvenim ustanovama» - istakla je dr Maja Dtagojević-Stojić.


Član Predsjedništva SDS je kazala da uskoro neće ni Banja Luka imati dovoljan kapacitet da primi i liječi sve naše pacijente.


«Potrebna je reorganizacija cijelog zdravstvenog sistema, ne smemo više dozvoliti da nas ovako teška stanja dočekaju nespremnim» - zaključila je Maja Dragojević-Stojić.


Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'