Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 13:02 |

Babić: Nema prostora za paniku, ali je mnogo prostora za oprez

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Štab civilne zaštite Grada Visokog održao je drugu vanrednu sjednicu u nedjelju i razmatralo higijensko-epidemiološku situaciju na području grada te donio niz mjera u borbi protiv koronavirusa.

Mjere se odnose na zabranu izvođenja infrastrukturnih radova, otkazivanje zakazanih vjenčanja i zabrana dogovora novih termina, zabranu rada stomatoloških ordinacija te stavljanje automobila u vlasništvu Gradske uprave na upotrebu Štabu Civilne zaštite Visoko.

Obustavlja se naplata parking mjesta do daljnjeg, a odlučeno je i da se uposlenici javnih ustanova i preduzeća stavljaju na raspolaganje Štabu civilne zaštite, naročito muškarci od 25 do 55 godina te se zabranjuje ulazak i parkiranje vozila unutar kruga JU "Dom zdravlja" Visoko osim sanitetskih, službenih vozila i hitnih slučajeva.

Jedna je od mjera je i organizacija rada predsjednika savjeta mjesnih zajednica u smislu njihove brige prema starim i iznemoglim, osobama u stanju socijalne pomoći, vođenju računa o snabdijevanju pitkom vodom stanovništva, kao i redovnom odvozu komunalnog otpada, te prikupljanju i odlaganju medicinskog otpada u saradnji s JKP "Visoko".

Zabranjeno je i javno okupljanje više od tri osobe na izletištima, sportsko-rekreativnim terenima, igralištima, parkovima i ostalim javnim površinama na području grada Visokog.

Gradonačelnica Grada Visokog Amra Babić kazala je da je trenutna situacija koja se tiče higijensko-epidemiološke situacije o pojavi koronavirusa stabilna i zadovoljavajuća.

- Na području našeg grada nemamo registriran niti jedan slučaj zaraženih od koronavirusa, niti imamo nijedan slučaj koji je sumnjiv na postojanje koronavirusa - podsjetila je.

Kako je dodala, svi građani koji su putovali u inostranstvo i koji su dobili rješenje su u samoizolaciji što redovno kontrolira Policijska uprava, a takvih osoba je oko 300.

- Za njih oko trideset smo iz Gradske uprave, a putem Službe civilne zaštite podijelili pakete koji čine dezinfekciono sredstvo, zaštitnu masku i zaštitne rukavice, kako bismo zaštitili članove porodica od mogućnosti eventualne zaraze koronavirusom. U narednim danima bit će nastavljena podjela paketa za sve osobe u samoizolaciji - najavila je Babić.

Istaknula je da će Policijska uprava adekvatno reagirati za sve one slučajeve koji ne budu poštovali izrečenu mjeru samoizolacije, a već su izdata četiri prekršajna naloga te ukoliko se prekršaji budu ponavljali, Policijska uprava će posegnuti za privođenjem neodgovornih osoba i pokretanjem krivičnih prijava.

- Sve aktivnosti Grada Visokog i Službe civilne zaštite u koordinaciji s Domom zdravlja i svim drugim nadležnim službama doprinijele su i situaciji da danas možemo reći da smo poduzeli sve preventivne mjere - kazala je gradonačelnica Visokog.

Podsjetila je da je u borbi protiv nevidljivog neprijatelja, u borbi protiv koronavirusa, jedino i najsnažnije oružje preventiva, a ta preventiva počinje od samozaštite te je zamolila građane da se ne kreću bespotrebno, da poduzmu sve mjere higijene koje i inače poduzimaju, da ne prave javne skupove, te da se ne okupljaju u grupama većim od tri osobe.

- Donijeli smo niz mjera. Vjerovatno neke mjere imat će puno utjecaja na život građana, ali vas molim da ih sve poštujete. One su u formi naredbi. Moraju se poštovati! Mi nemamo prostora za paniku, ali imamo jako puno prostora za oprez - zaključila je gradonačelnica Visokog Amra Babić.

Štab civilne zaštite Grada Visokog ranije je donio niz naredbi kojima je izvršio pravovremene pripreme i preventivno djelovanje kako bi zaštitili zdravlje građana u slučaju eventualne pojave koronavirusa.

Detaljno mašinsko i ručno čišćenje ulica, pranje ulica, dezinfekcija svih objekata javnih ustanova i preduzeća, Gradske uprave, svih objekata kolektivnog stanovanja, gradskih ulica i trotoara, svih prilaza gradu, glavnih vangradskih ulica, igrališta, parkova, sportskih terena i kulturnih objekata, kao i postavljanje 30 dozatora sa sredstvima za dezinfekciju ruku na svim frekventnim mjestima.

Formiran je i opremljen trijažni centar za prihvat eventualno oboljelih pacijenata u okviru Doma zdravlja Visoko i izvršena podjela zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava za osobe u izolaciji, saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

JOB 'Unija veterana' Visoko domaćin obilježavanja Dana Armije R BiH

Ministar Šabani i gradonačelnik Ganić: Podrška razvojnim projektima u Visokom

Ganić: Građani Visokog trebaju koristiti ekološki prihvatljive energente

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu