Svijet     | 23.03.2020. 10:28 |

U Palestini 59 oboljelih od koronavirusa, Al-Aqsa privremeno zatvorena

FENA Saopćenje

RAMALLAH, 23. marta (WAFA) - Nove mjere koje je jučer proglasio palestinski premijer Mohammad Shtayyeh radi zaustavljanja nove pandemije koronavirusa u Palestini istaknute su na naslovnici tri palestinska dnevna lista.

Objavljeno je o šest novih slučajeva koronavirusa koji su jučer potvrđeni u Palestini - četiri na Zapadnoj obali i dva u Gazi, što iznosi ukupno 59, prenosi WAFA pisanje palestinskih listova.

Gotovo svi tekstovi na naslovnici - al-Quds, al-Ayyam i al-Hayat al-Jadida  su o borbi i uticcaju bolesti u Palestini, u susjednim zemljama i širom svijeta.

Al-Quds navodi da je islamski vakuf u Jeruzalemu privremeno zatvorio džamiju Al-Aqsa, treće mjesto svetog islama, za obavljanje dnevnih namaza kao dio napora da spriječi okupljanje ljudi. Objekti kompleksa džamije Al -Aqsa međutim, ostaju otvoren za osoblje Waqfa i  bit će sa zvučnika džamije pet puta dnevno oglašavan poziv za molitvu.

List Al-Hayat al-Jadida piše da je  otkriće prva dva slučaja koronavirusa u Gazi -muškaraca koji su se vratili iz inostranstva- izazvalo ozbiljnu zabrinutost u blokiranom i osiromašenom pojasu Gaze.

Dnevni list Al-Ayyam piše da će prema naredbi Palestinske monetarne uprave (PMA) banke sljedeće dvije sedmice prestati primati klijente iako će ostati otvorene sa skraćenim radnim vremenom i smanjenim brojem osoblja. PMA je obustavila i rad na berzi.

Također je rečeno da je Izrael prebacio 120 miliona izraelskih šekela (približno 32 miliona dolara) u palestinsku blagajnu kako bi mu se pomoglo u prevladavanju bolesti koronavirusa. Preneseni iznos došao je s oko milijardu šekela (270 miliona dolara) palestinskih poreznih prihoda koje Izrael zadržava više od godinu dana, prenosi WAFA

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana