Regija     | 22.03.2020. 18:49 |

U Hrvatskoj 254 zaraženih, skraćuje se radno vrijeme trgovina

FENA Agencije

ZAGREB, 22. ožujka (FENA) - U Hrvatskoj je u nedjelju registrirano ukupno 254 osoba oboljelih od koronavirusa, a Nacionalni stožer civilne zaštite je kao novu mjeru uveo i skraćivanje radnog vremena trgovina, te najavio mogućnost uvođenja još rigoroznijih mjera.

Od 254 oboljelih pet ih se nalazi na respiratoru, a i dalje je najveći broj zaraženih u Zagrebu koji je jutros uz epidemiju koronavirusa pogodio i vrlo jak potres te natjerao građane na izlazak na ulice.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u nedjelju kako činjenica da je u nedjelju popodne ukupno 254 osobe oboljele od koronavirusa, 19 više nego jutros, pokazuje da je Hrvatska još uvijek u uzlaznom dijelu epidemijske krivulje.

Stožer je ipak apelirao na građane da se bez obzira na potres i izlazak na otvoreno pridržavaju mjera distanciranja jedni od drugih zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Kako bi se zaštitilo djelatnike trgovina, Nacionalni stožer donio je odluku o ograničavanju radnog vremena trgovina, od 8 do 17 sati.

Ograničava se i rad poštanskih ureda od 8 do 17 sati, uz dopuštanje ulaska isključivo osobama sa zaštitnim maskama, priopćila je Hrvatska pošta.

Stožer je objavio i upute za taksiste koji moraju održavati udaljenost u društvenim kontaktima i održavati higijenu, odnosno često dezinficirati ruke sredstvima sa 70 posto alkohola.

Klijenti koje prevoze moraju sjediti na stražnjem sjedištu dijagonalno od vozača, a između klijenata treba biti stanka od najmanje 15 minuta.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je kako je ponovno došlo do značajnog povećanja oboljelih od koronavirusa, a paralelno postoji i kriza zbog potresa, ali da centralizirano upravljanje dvjema krizama ide jako dobro.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović izjavio je kako je njihova glavna zadaća i dalje borba protiv koronavirusa, pozivajući građane da se i u situaciji koju je zakomplicirao jutrošnji potres pridržavaju mjera socijalne distance i higijene.

Najavio je i mogućnost uvođenja rigoroznijih mjera. "Moramo smanjiti širenje virusa. Iako izgleda jednostavno, vidite sada da to nije tako jednostavno jer ljudi nemaju osjećaj da možda prenose virus. Zbog toga se pribjegava sve strožim mjerama, što ćemo i mi učiniti", poručio je Božinović.

 I sljedećih dana epidemiolozi očekuju rast broja zaraženih.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!