Ekonomija     | 22.03.2020. 12:03 |

Milić: Sredstva za grantove preusmjeriti u privredu

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 22. marta (FENA) - U pripremi je dopuna Zakona o izvršenju budžeta Brčko Distrikta BiH za 2020. prema kojoj neće biti zastupničkih amandmana koji su se do sada odnosili na kapitalne investicije i grantove nevladinim organizacijama.

- Moram pohvaliti predstavnike političkih partija u Skupštini Brčko Distrikta BiH zbog odluke da prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu neće biti amandmana za izdvajanje sredstva za grantove. To je ono na čemu smo svi insistirali, a takođe, kada je riječ o sredstvima koja su se već našla u prijedlogu budžeta, zbog nemogućnosti bržeg djelovanja na pripremi budžeta koji bi trebalo da se nađe pred poslanicima u srijedu, biće donesena dopuna Zakona o izvršenju budžeta gdje će se zabraniti korištenje sredstava po tim stavkama. Najveći dio tih sredstava preusmjerit će se u privredu. Ponašat ćemo se odgovorno i ozbiljno i nakon okončanja borbe sa zdravstvenog aspekta se posvetiti privredi, na ozbiljan i konstruktivan način. Pratit ćemo entitete u svemu što budu preduzimali - izjavio je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić na konferenciji za medije Kriznog štaba Brčko Distrikta BiH.

Odjeljenje za privredu u saradnji sa Pivrednom komorom, Udruženjem poslodavaca, Skupštinskom komisijom za ekonomsku djelatnost i Direkcijom za finansije razmatra niz mjera.

-Ono što se spominje u entitetima je nešto što će se i u Brčko Distriktu preduzimati, od zahtjeva prema bankama za odgađanje isplate kredita za određeni period za privredu i građane, do eventualno isplate doprinosa za zaposlena lica čija je djelatnost pogođena uvedenim mjerama zbog koronavirusa - naveo je Milić.

Predloženi budžet Brčko Distrikta za 2020. godinu iznosi 256.239.993,00 KM, a krajnji rok za usvajanje ovog dokuemta je 31. mart, kada prestaje da važi Odluka o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija Distrikta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tribina NiP--a: Brčko distrikt treba da bude mjesto koje ekonomski i politički spaja u BiH sve politike

Brčko: Odluka o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe s preduzećem Bosnaplod

Od danas u Brčkom isključenja neredovnih platiša s elektrodistributivne mreže

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo