Servisne informacije     | 22.03.2020. 09:10 |

Na ulazu u BiH duga kolona teretnih vozila na GP Bosanska Gradiška

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22.marta (FENA) - Na ulazu u BiH duga je kolona teretnih vozila na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, dok na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Napominje se da je Srbija zatvorila granične prijelaze prema Bosni i Hercegovini za sve prelaske. Izuzetak su granični prijelazi Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa, Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prijelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a od danas je na snazi potpuna zabrana kretanja od 18 do 5 sati.

Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, od 20 do 05 sati na snazi je potpuna zabrana kretanja.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Od puteva sa aktuelnim radovima u BiH izdvajaju se putevi: Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Trnovo (Krupac), Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00.30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo  i  Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.  

Saobraća se po suhom kolovozu, a upozorava se na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetuje se opreznija vožnja i napominje da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:
AUTOPUT
A-1
Naplatno mjesto Sarajevo zapad (smjer Sarajevo-Tarčin), zbog radova na sanaciji klizišta, saobraćaj se preusmjerava iz vozne u preticajnu traku.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Jelah-Doboj, zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice, saobraća se privremenom obilaznicom.
M-6
Grude-Ljubuški (ulaz u Ljubuški), zbog radova na izgradnji nogostupa saobraća se jednom trakom naizmjenično.
Masline-Stolac, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-14.1
Pelagićevo-Gradačac (Turić), zbog izvođenja deminerskih radova u vremenu od 08:15 do 15:05 sati radnim danima, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
M-16
Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom naizmjenično.
M-17
Tarčin-Konjic,  zbog radova na redovnom održavanju  saobraća se usporeno, jednom trakom.
Jablanica-Mostar, zbog izvođenja neophodnih radova od 08 do 16 sati, kod mjesta Potoci, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.
Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.
Maglaj-Doboj (raskršće za naselje Kosova), zbog radova na izgradnji pješačke staze i rasvjete pothodnika, u vremenu od 07 do 16:30 sati, saobraća se jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Zenica-Nemila, u toku su radovi na asfaltiranju u tunelu Vranduk II (Zenica-Nemila) zbog čega se od 05 do 00:30 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom. U terminu od 00:30 do 05 sati saobraćaj je obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.
M-18
Sarajevo-Trnovo, zbog radova na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

REGIONALNI PUTEVI
R-412 Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Crna Rijeka-Bjelajce),zbog sanacionih radova od 09 do 15 sati saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-445 u Kaknju, zbog radova na uređenju obale rijeke Bosne, na regionalnom putu  (od Cementarskog mosta do Mosta mladih) vozila će tokom dana saobraćati jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 00 do 07 sati  i od 16 do 00 sati na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-458 Lopare-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Ćelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

KANTON SARAJEVO
- Zbog izvođenja radova u ulici Osik (preko mosta na rijeci Zujevina) privremeno se obustavlja saobraćaj. Alternativni pravac je: Osik-Mali Kiseljak-Mratnjevače-Drage Filipovića i obratno.
- Zbog radova na asfaltiranju etapno će se obustavljati saobraćaj od 08 do 16 sati u ulici Kranjčevićeva (od ulice Alipašina do raskrsnice sa ulicom Fra Anđela Zvizdovića). Za vrijeme obustave vozila mogu saobraćatilokalnim ulicama.
- Zbog radova na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica: Hamdije Čemerlića, Put života i Krupska obustavljen je saobraćaj u ulici Put života (od skretanja za autobusnu stanicu  prema ulici Hamdije Čemerlića, dok se suprotna kolovozna traka prereguliše u dvosmjerni režim saobraćanja) i  ulici Krupska (od ulice Hamdije Čemerlića do skretanja za tržne centre), gdje je saobraćaj obustavljen u oba smjera.
-Zbog radova na sanaciji tunela (pasaža), obustavlja se saobraćaj u ulici Franjevačka (od spoja sa ulicom Bistrik do raskrsnice sa ulicom Konak).
- Zbog utovara i istovara građevinskog materijala od 08 do 20 sati u ulici Radenka Abazovića saobraćaj se obustavlja u trajanju od 60 minuta (nakon čega se vozila propuštaju 60 minuta).
- Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.
- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Džemala Bijedića (do br.178), Zaima Imamovića, Džemala Bijedića, Zapadni prilaz gradu (Mostarsko raskršće-Energoinvest), Mihrivode, Srđana Aleksića, Mali Kiseljak, Zujevinska, Blažuj, Bulevar Meše Selimovića (uz tramvajsko stajalište „Otoka“, smjer Baščaršija-Ilidža), Franca Lehara, Ivana Cankara,  Betanija (od spoja sa ulicom Alipašina u dužini od 470 metara), Gornji Velešići (uz OŠ „Velešićki heroji“), Bare kod Stupa, Čobanija i Hamdije Kreševljakovića, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Normaliziran saobraćaj na M-1.8 Tuzla-Srebrenik

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se vozi po mokrom ili vlažnom kolovozu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!