Stranačke aktivnosti     | 21.03.2020. 12:55 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Nezavisni blok je razmatrao aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini sa fokusom na sveprisutnu krizu izazvanu virusom COVID-19.

Podržavamo mjere koje se odnose na zabrane kretanja, te je posebno važno da građani shvate ozbiljnost situacije i poštuju sve donesene mjere – a najvažnije one koje se odnose na potrebu samoizolacije.

Isto tako svaki građanin Bosne i Hercegovine mora imati jednak pristup zdravstvenom sistemu, zdravstvene institucije pozivamo da čine što više testova na Coronu jer to će sigurno pomoći u prevenciji.

Također, Vladu Federacije pozivamo da na isti način tretira zdravstvene institucije iz Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog kantona, kao i sve druge iz ostalih kantona. Neodgovornim smatramo organizovanje fešte sa više od 200 zvanica u organizaciji javnog preduzeća, a pod pokroviteljstvom samog premijera Fadila Novalića, čija je odgovornost u ovom slučaju neizbježna. Ranije smo pozvali na ostavke ministra zdravstva HNK Gorana Opsenice, direktora Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesića, a nakon što je klaster u Konjicu postao žarište COVIDA-19 u našoj zemlji, Fadil Novalić mora podnijeti ostavku. Zdravlje treba biti na prvom mjestu i te mjere moraju ostati prioritetne.

Podržavamo sankcije koje poduzimaju inspekcije koje kažnjavaju one koji su povisili cijene životnih namirnica, higijenskih i medicinskih proizvoda, a na što je Nezavisni blok pozivao i prije nego što je ova mjera bila donijeta.

Ohrabruje kazna Tržišne inspekcije entiteta RS-a koja je izrekla kaznu od 10.000 KM za pravni subjekt koji se nije pridržavao uredbe o vraćanju cijena na prethodni nivo u tom bh. entitetu, te također kažnjena i odgovorna osoba u tom preduzeću u iznosu od 5.000 KM.

Podržavamo i rad Federalne uprave za inspekcijske poslove koja je u 41 akciji izrekla mjere kazne od preko 80.000 KM, ali tražimo da svoj rad hitno intenziviraju jer stotine građana dnevno ukazuje na ovaj problem i javno šalju i dijele račune po društvenim mrežama, koji potvrdjuju da je ovaj problem prisutan široko na prostoru cijele FBiH.

Pozivamo vlade na svim nivoima da odmah usvoje mjere za poslodavce i obrtnike s ciljem ublažavanja negativnog uticaja koronavirusa na poslovanje te na ukupnu bh. ekonomiju. Najvažnije je osigurati likvidnost firmi, a to se može podržati kroz odgodu plaćanja kredita, uvođenje novih kreditnih linija, te posebno aktiviranjem Razvojne banke FBiH.

Država BiH bi trebala osnovati garantni fond za podršku našim izvoznicima, jer imamo velike gubitke na tom polju i sredine koje u potpunosti ovise od izvoza, poput Goražda, moraju biti podržane.

Entitetske institucije moraju intervenirati u otkupu stočarskih i poljoprivrednih proizvoda, te bi vlade trebale usvojiti nove alate kojima će se moći pravovremeno intervenirati na sve moguće situacije u segmentu ekonomije.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo