Bosna i Hercegovina     | 21.03.2020. 10:04 |

Hajrić: Svi bh. državljani u Australiji su dobro

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - U Australiji koja ima 25 miliona stanovnika do sada je umrlo šest osoba od bolesti uzrokovanih novim koronavirusom Covid-19, dok je registrirano 709 zaraženih, a testirano je više od 100.000 osoba.

Potvrdio je to u razgovoru za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić kazavši i to da zabrinjava činjenica da je od jučer registrirano 144 novih slučaja, što je naznaka mogućeg većeg širenja zaraze.

- I pored toga, školska i fakultetska nastava se nastavlja uz pojačane mjere opreza i zaštite, a veliki broj kompanija je omogućio radnicima da poslove obavljaju od kuće - dodao je.

Kada su u pitanju bh. građani oni se javljaju na dežurni telefon Ambasade BiH +61 42 6232 5664 i za sada su svi dobro, a osoblje Ambasade obavlja redovne poslove i radne zadatke uz pojačane mjere opreza, tako nema zakazanih termina za dolazak u Ambasadu i poslovi se obavljaju poštom.

- Pomažemo jednoj porodici koja se 23. marta treba trajno vratiti u BiH sa svim popratnim problemima koje takvu operaciju u ovim uvjetima prate. Ima studenata iz BiH koji studiraju ovdje i pokušavamo doći do pouzdanih informacija da li se mogu sigurno vratiti u Australiju, jer postoji zabrana ulaska većini kategorija posjetilaca, obilazimo stare ljude kojima treba obaviti kupovinu ii neku hitnu uslugu - pojasnio je Hajrić.

Australija je na ovaj izazov odgovorila čvrstim odlukama donijetim na vrijeme i jakom kampanjom o ličnoj zaštiti od virusa čime je spriječen, kaže ambasador, prvi talas pandemije.

- Ipak, u Australiji živi više od million Kineza koji su bili prvi prenosioci virusa. Na aerodromima je isprva uvedena pojačana kontrola, potom obavezna samoizolacija od 15 dana putnicima koji ulaze u Australiju, a onda je Australija zatvorila granice za sve posjetioce, a Australce koji su se zadesili u inostranstvu poziva da se vrate kući - kaže Hajrić.

Osim zdravstvenog segmenta, Australija se fokusirala i na ublažavanje ekonomske krize i sprečavanja recesije te su izdvojili 18,7 milijardi australskih dolara (oko 20 milijardi KM) za siromašne i Australce slabijeg imućnog stanja.

- Tako će svaki Australac u toj kategoriji dobiti 750 dolara više nego što redovno dobijaju uz molbu premijera Scotta Morrisona da ih što prije potroše kako bi se pospješila potrošnja - ispričao je ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Australija gradi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Australija u 2023. zabilježila osmu najtopliju godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo