Bosna i Hercegovina     | 20.03.2020. 20:04 |

Uzunović: 'Bosnalijek' svim kapacitetima stavljen u funkciju građana BiH (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Direktor „Bosnalijeka“ Nedim Uzunović je na pres-konferenciji u Sarajevu, koju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH, kazao da je ta kompanija svim svojim kapacitetima stavljena u funkciju da građani BiH i sve zdravstvene institucije u BiH budu snabdjevene lijekovima.  

Po njegovim riječima, uslov za to je da se održe koridori za snabdijevanje repromaterijalima.

- U ovom momentu mogu da kažem da u slijedećih nekoliko mjeseci mi možemo da odgovorimo na sve potrebe tržišta, da nas sada hermetički zatvore - naveo je Uzunović.

Istaknuo je da u ovom momentu nema potrebe za bilo kakvom panikom, veledorgerije i apoteke imaju dovoljno lijekova.

On je zahvalio svim radnicima „Bosnalijeka“ koji predano od početka ove krize rade u težim uslovima nego što je to bilo ranije.

Najavio je da će zaposliti dodatne radnike na pogonu za proizvodnju dezinficionih sredstava, napomenuvši da je to sada jedna od najdeficitarnijih roba.

- Mogu odgovorno da kažem da mi sukcesivno možemo da proizvodimo i snabdijevamo, posebno zdravstvene ustanove, prije svega Klinički centar Sarajevo, Tuzla i ostale  medincinske ustanove sa tim prijeko potrebnim sredstvom. Što se tiče esencijlnih lijekova, to jest životno važnih lijekova, „Bosnalijek“ većinu toga proizvodi, tako da možemo nadoknaditi eventualno potpunu zabranu uvoza - kazao je Uzunović, dodajući kako se nada da ovo neće dugo potrajati.

Zahvalio je ministru Fahrudinu Radončiću i svim institucijama koje su se uključile u direktni kontakt sa kompanijama kao što je „Bosnalijek“, koje su od strateške važnosti u ovakvim situacijama.  

Po njegovim riječima, ovo je još jedan signal da se domaćoj industriji  treba posvetiti  veća pažnja, „da upravo zbog ovakvih stvari ne ostajemo bez ikakve pomoći s vana“.

Napomenuo je da je „Bosnalijek“ prioritetno izvozna kompanija, ali su sva svoja sredstva sada odlučili iskoristiti samo za tržište Bosne i Hercegovine.

Upitan šta se trenutno najviše traži, odgovorio je da je najveća potražnja za dezinficionim sredstvima, te da je „Bosnalijek“ proizvodnju uvećao za više od tri puta i pokušat će u narednim danima i to da povećaju.

- Snabdijevat ćemo, prije svega, zdravstvene institucije, jer su oni prvi bedem odbrane, i šire stanovništvo - kazao je direktor „Bosnalijeka“.

Dodao je da se traži i „Paracetamol“, dodajući da nema panike za tim, postoji dovoljno zalihe u BiH.    

 

Pogledajte http://fena.ba/video/4163

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ezb7h3p3qQnsW8tgnXKBtkobIX0B6tmT?usp=sharing

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Potvrđena optužnica protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu