Bosna i Hercegovina     | 20.03.2020. 16:03 |

U Sarajevu povećana aktivnost prikupljanja i odvoza otpada, kao i čišćenja ulica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.mara (FENA) - Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad" poduzima pojačane aktivnosti na prikupljanju i odvozu otpada zbog vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, je navela da je angažirano dežurno specijalno vozilo za rad u drugoj smjeni, koje dodatno vrši pražnjenje kontejnera, na onim lokacijama na kojima se pojavljuju povećane količine otpada, iako su ti dijelovi očišćeni u prvoj smjeni. To su uglavnom lokacije na kojima se nalaze prodavnice hrane, i rubni dijelovi grada.

Glamoč je najavila da će u nedjelju biti angažirana još dva dodatna specijalna vozila koja će prikupljati povećane količine otpada koje građani iznose tokom vikenda.

Također, KJKP "Rad" uvodi i direktne brojeve telefona 033/619-326 koji će raditi 24 sata, a na koji će građani i pravna lica moći prijaviti lokacije kontejnera na kojima se, i pored redovnog pražnjenja, pojavljuje veća količina otpada izazvana vanrednom situacijom. Dežurne službe Rad-a će na prijave hitno intervenirati.

Preduzeće ima na raspolaganju jedno vozilo namijenjeno za pranje i dezinfekciju s kapacitetom od 50 kontejnera na dan, te se u skladu s prioritetima najprije dezinficiraju oni u krugu bolnica, domova zdravlja, ambulanti, migrantskih centara, staračkih domova.

U tri smjene se obavlja mašinsko čišćenje javno-prometnih površina dezinfekcionim sredstvima na području svih sarajevskih općina.

Za pranje javno-prometnih površina dezinfekcija se vrši sredstvima odobrenim od strane Zavoda za javno zdravstvo KS i u saradnji sa Kriznim štabom KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.

Ministrica Glamoč i uposlenici preduzeća "Rad" apeluju na građane da postupaju u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći i da odlažu svoj komunalni otpad isključivo u kontejnere, kante ili kese kako je predviđeno Planom i programom odvoza, a da kabasti otpad i granje ne odlažu do planirane Akcije kabastog otpada o kojoj će naknadno biti obaviješteni.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!