Magazin     | 20.03.2020. 15:10 |

Javni prijevoz u Beču u funkciji uprkos 80 posto manjem broju korisnika

FENA Saopćenje

BEČ, 20.marta (FENA) - Obustavljanje javnog prijevoza je pitanje koje velike gradove u jeku pandemije koronavirusa stavlja pred brojna iskušenja, ali Grad Beč, sa 240 inficiranih na skoro dva miliona stanovnika, donio je odluku da zadrži mobilnost.

Iako se broj korisnika javnog prijevoza smanjio za 80 posto, tek od ponedjeljka, 23. marta, redovi vožnje za metro, tramvaj i autobus bit će prilagođeni novonastaloj situaciji. Zdravlje vozača je, ipak na prvom mjestu, pa preduzeće za gradski saobraćaj "Wiener Linien" na ovaj način želi zaštititi svoje radnike i omogućiti dovoljno rezervnog kadra u slučaju oboljenja.

Ipak, kod prilagođenog plana će biti najznačajnije da ponuda nadilazi potražnju kako se ne bi stvarale gužve. Vozit će se prema subotnjim intervalima koji i dalje premašuju 50 posto trenutne potrebe.

Noćne metro linije vikendom su zamijenili autobusi koji voze svaki sat. I tokom sedmice voze noćni autobusi kako bi ljudima koji moraju na posao osigurali prijevoz.

U vozilima javnog prijevoza učestale su poruke putnicima o zdravstvenim i sigurnosnim mjerama preko razglasa ili ekrana u vozilima, javlja Eurocomm-PR Sarajevo.

Javni život u Austriji ograničen je brojnim mjerama savezne vlade na samo najpotrebnija kretanja, kao na radno mjesto ili u nabavku hrane. Mnoge firme su prešle na model rada od kuće što se odrazilo i na korištenje javnog prijevoza. Austrijske željeznice i drugi prijevoznici u ostalim pokrajinama prilagodili su svoje redove vožnje, tako da Linz, Graz i Innsbruck voze po vikend planovima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo