Bosna i Hercegovina     | 20.03.2020. 12:51 |

Obustavlja se javni prijevoz na području HNŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. ožujka (FENA) - Na svojoj današnjoj sjednici Županijski stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izdao je zapovijed o obustavi javnog linijskog i izvanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu na području HNŽ-a.

Od te odluke izuzimaju se registrirani taksi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obvezno
provođenje dezinfekcije nakon svake obavljene usluge.

Zapovijeda se potpuni prekid rada u djelatnosti trgovine na području HNŽ-a.

Od to odluke izuzete su: trgovine prehrambenim proizvodima, trgovine higijenskim proizvodima, ribarnice, ljekarne, specijalizirane trgovine medicinskim i veterinarskim proizvodima i opremom, specijalizirane trgovine za prodaju poljoprivrednih repromaterijala, poljoprivredne ljekarne, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, kemijske čistionice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane trgovine dječjom opremom, trgovine hranom za životinje, trgovine građevinskim, vodovodnim i elektro-materijalom, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije.

Trgovine koje mogu raditi moraju osigurati protok kupaca i klijenata tako da se omogući potrebita socijalna distanca od najmanje jednog i pol metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Zapovijeda se obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata tako da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje jednog i pol metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Općinskim i gradskim stožerima civilne zaštite zapovijeda se da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima, prije ulaska osoba u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite.

Zapovijeda se potpuno mobiliziranje cjelokupnoga zdravstvenog osoblja u HNŽ, s tim da se cjelokupno medicinsko osoblje u potpunosti stavlja na raspolaganje Županijskom, općinskim i gradskim stožerima civilne zaštite.

Pučanstvu se zapovijeda strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i odredbi o izbjegavanju bliskog socijalnog kontakta pri izlasku u parkove, na šetnice i trgove.

Svim pravnim subjektima s područja HNŽ-a, koji nastavljaju s radom u vremenu dok je na snazi Odluka Vlade HNŽ-a o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom zaraze uzrokovane koronavirusom, zapovijeda se da poduzmu sve mjere i aktivnosti s ciljem suzbijanja širenja zarazne bolesti koronavirusa, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Te mjere podrazumijevaju dezinficiranje prostora, opremanje djelatnika osnovnim sredstvima zaštite od koronavirusa (zaštitna maska i rukavice) te praćenje i poštivanje uputa i zapovijedi mjerodavnih institucija, koje se odnose na novonastalo stanje prouzrokovano koronavirusom.

Zapovijeda se svim županijskim tijelima uprave i upravnim organizacijama koja djeluju na razini HNŽ-a da s ciljem provedbe Odluke Vlade HNŽ-a o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom zaraze uzrokovane pojavom koronavirusa, postupe sukladno Planu zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća HNŽ-a, tj. da organiziraju rad i svoje djelovanje usklade s novonastalim stanjem prouzrokovanim koronavirusom te da o istom obavijeste Stožer.

Pri organiziranju rada, obvezno voditi račun o tomu da sve službe moraju biti u funkciji, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Novi Zeland zvanično ukida preostala Covid ograničenja

SZO proglasila kraj COVID-19 globalne zdravstvene prijetnje

U Indiji prijavljeno više od četiri hiljade novih slučajeva zaraženih Covidom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo